« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 9 mjeseci
WEF

Elita u dubokom snijegu: Što donosi Davos 2019.?

U ponedjeljak je u Davosu počeo sastanak globalne elite iz svijeta politike i gospodarstva

Još jedna predstava za javnost?
Još jedna predstava za javnost? (WEF)
Više o

Svjetski gospodarski forum

,

WEF

,

Davos 2019

Globalni gospodarski rast gubi na snazi, trgovinski konflikti se povećavaju, klimatske promjene i zaštita okoliša ostaju neriješeni i istodobno se događaju velike promjene zbog digitalizacije. „Svaka od ovih tema je jedan veliki izazov", kaže Borge Brende, bivši norveški ministar vanjskih polova i aktualni predsjednik Svjetskog gospodarskog foruma (WEF). „Uzimajući sve skupa u obzir, ovi veliki zadaci se mogu riješiti samo zajedništvom", kaže Brende.

Međutim, sve više nedostaje volje za zajedništvom. Američki predsjednik Donald Trump je proklamirani protivnik multilateralnih sporazuma, novi brazilski predsjednik šalje nacionalističke tonove. U Europi se sve vrti oko Brexita, u Italiji vladaju populisti, u Francuskoj demonstriraju „žuti prsluci", Bliski istok ostaje bačva baruta, a Kina Tajvanu pokazuje mišiće.

Klaus Schwab, predsjedavajući i osnivač Foruma smatra da je Forum u Davosu mjesto razumijevanja. „Dijalog kako bi se omogućio međusobno razumijevanje, danas je važniji nego ikada ranije", kaže Schwab.

Mnogo poznatih lica, mnogo rasprava

„Imamo 37 šefova država i vlada iz Europe i Euroazije. S Bliskog istoka nam dolazi devet. Imamo šest predsjednika iz Latinske Amerike i šest ili sedam iz Afrike", kaže Brende i dodaje: „Iz Kine dolazi potpredsjednik Wang. Iz SAD-a očekujemo visokorangirane članove američke vlade".

Sve u svemu, na sastanku s 3.000 sudionika bit će 70 šefova država i vlada kao i vrh UN-a, Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Svjetske trgovinske organizacije. Forumu u Davosu će prisustvovati 300 ministara, 1.000 direktora poduzeća, veliki broj znanstvenika kao i predstavnici organizacija za razvoj i zaštitu okoliša.

Što će svi oni raditi u švicarskim planinama? Raspravljati kako poboljšati stanje u svijetu, što je i službena misija Foruma. „Naš izazov je da s predstavnicima država i vlada, predstavnicima međunarodnih organizacija, privrednim svijetom i civilnim društvima tražimo rješenja za prioritetne probleme u svijetu", kaže Brende.

Bez Trumpa i Macron, ali s Bolsonarom i Angelom Merkel

U Davosu neće biti potpisivani međunarodni sporazumi. Forumu u Davosu, zbog neriješenog spora o budžetu u Kongresu, neće prisustvovati američki predsjednik Donald Trump. Francuski predsjednik Emmanuel Macron će također ostati kod kuće. Službeno zbog drugih termina, a neslužbeno jer bi sudjelovanje na sastanku sa svjetskom elitom moglo naškoditi njegovoj vjerodostojnosti u dijalogu koji je upravo započeo s građanima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel dolazi na Forum u Davosu. Isto kao i njezina nasljednica na čelu CDU-a Annegret Kramp-Karrenbauer i Ministar zdravstva Jens Spahn. Predsjednik Brazila Jair Bolsonaro će u Davosu imati prvi nastup pred međunarodnom publikom.

Nedolazak Donalda Trumpa je s marketinškog aspekta šteta za Forum u Davosu. Prije godinu dana je Trumpovo prisustvo plijenilo pozornost svjetske javnosti iako on nije dao doprinos u raspravama o globalnim problemima.

Umjesto toga je Trump pozvao prisutne poduzetnike da investiraju u njegovu zemlju. To u Davosu rade mnogi premijeri, ali se samo mali broj usuđuje na takvu samoreklamu kao što to radi Trump.

Pogled u budućnost

Tema ovogodišnjeg foruma pod naslovom "Globalizacija 4.0 - u potrazi za globalnom arhitekturom u doba četvrte industrijske revolucije" je utjecaj globalizacije i industrijske digitalizacije.

Osnivač Svjetskog gospodarskog foruma Schwab kaže da svijetu nedostaju vizije i da Forum može pomoći, iako je svjestan da mnogi građani prijedloge elita gledaju sa sve većom skepsom.

„Elite se smatraju nepouzdanima ako se fokusiraju samo na sljedeće izbore ili idući kvartalni izvještaj", kaže Schwab i dodaje: "U Davosu, s druge strane, svjesno slijedimo dugoročni pristup. Orijentiramo se na šanse koje želimo stvoriti".

Schwab je još 1996. godine upozorio da globalizacija u sadašnjem obliku nije održiva. „Ako sada govorimo o „Globalizaciji 4.0, onda ona mora biti održiva", kaže Schwab. „Ona se više mora zasnivati na moralnim principima. Potrebna nam je moralizacija, jedna remoralizacija globalizacije", kaže Schwab.

No njegov naum povećanja broja ženskih sudionika Foruma sporo napreduje. Ove godine od ukupnog broja sudionika su 22 posto žene. Protekle godine je taj postotak s 21%  bio još niži.

Piše: Andreas Becker/DW
22.01.2019. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno