« Auto-moto
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Električne bolide prave ZAP i Kinezi

ZAP će distribuirati električne automobile
ZAP će distribuirati električne automobile
Više o

Detroit Electric

,

Anderson

Kladimo se da nikada niste čuli za Detroit Electric, marku električnog automobila kojeg je tvrtka Anderson proizvodila od 1907. do 1939. godine. Ti su automobili 1911. mogli prelaziti čak 130 km sa jednim punjenjem baterije, uz maksimalnu brzinu od 32 km/h.

Poslijednji Electric Detroit automobil je proizveden 23. veljače 1939., ali će po svemu sudeći ta marka doživjeti renesansu u 21. stoljeću. Naime, osnovana je nova tvrtka Detroit Electric koja će sa tvrtkom ZAP Alias i kineskom Youngman Automotive grupacijom, uskoro početi proizvoditi električna vozila.

DetroitOve su električne automobile 20-ih godina vozile slavne osobe kao što su Thomas Edison, John D. Rockfeller jr., supruga Henry Forda Clara i mnogi drugi. 

Riječ je o ozbiljnom projektu jer je na čelu Detroit Electrica Albert Lam. On je 3 godine bio izvršni direktor Lotusa i ima 20 godina iskustva u automobilskoj industriji.

Lam je najavio da će udruženim snagama Youngman, ZAP i DE, uz Lotusovu asistenciju, proizvoditi električne bolide, automobile i autobuse već 2009.

Prvi su na listi 2 limuzine i električni autobus od 12 metara. Lam je istakao da je centrala tvrtke u Kaliforniji gdje je guverner Arnold Schwarzenegger stvorio odlične uvjete za ekološke projekte. 

Piše: piše: Željko Simunić
13.02.2008. 23:50:19
Novi komentar
nužno
nužno