« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
PROBLEMI RASTU

Eksplozija grčke krize zapljusnula svjetska tržišta

Euro se sunovratio na najnižu razinu prema dolaru u proteklih godinu dana, a ulagači strahuju da bi se grčka kriza mogla proširiti i na ostale članice eurozone

(Getty Images)
Više o

eurozona

,

dolar

,

euro

,

grčka kriza

,

Grčka pomoć

,

dužnička kriza

,

Mirjana Bračko

Eksplozija grčke dužničke krize potisnula je u drugi plan sva ostala zbivanja na svjetskim financijskim tržištima, srušivši oštro cijene dionica, dok se euro sunovratio na najnižu razinu prema dolaru u proteklih godinu dana.

Dan nakon što je agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's snizila rejting grčkih državnih obveznica na 'bezvrijedan', prinosi na dvogodišnje grčke državne obveznice poskočili su iznad 22 posto, dok su premije na 10-godišnje grčke obveznice bile više od devet postotnih bodova iznad onih za referentne njemačke dužničke papire.

Indeks međunarodnih tržišta dionica MSCI pao je jutros 0,9 posto, nakon što je u utorak zabilježio gubitak iznad dva posto.

Europski burzovni indeksi spustili su se jutros na najnižu razinu u proteklih pet tjedana, nakon što su u utorak zabilježili najveći dnevni gubitak u pet mjeseci.

Euro je u jutrošnjoj trgovini na azijskim tržištima kliznuo na najnižu razinu u godinu dana prema dolaru nakon što je u utorak izgubio na vrijednosti prema američkoj valuti 1,5 posto. Tijekom prijepodneva njime se trgovalo po 1,3189 dolara.

Cijena zlata je u utorak dosegnula najvišu razinu u ovoj godini od 1.172,43 dolara po unci pod utjecajem vala potražnje za sigurnim utočištem za kapital, izazvanih strahovanjem ulagača da bi se grčka kriza mogla proširiti i na ostale članice eurozone. Danas se njegova cijena stabilizirala na 1.163,70 dolara po unci.

"Mogućnost da grčka vlada objavi moratorij na servisiranje dugova sve je veća - i to ne iz dana u dan već iz sata u sat. Ako Međunarodni monetarni fond i europske vlade brzo ne sroče nekakav plan, tržište će naglo krenuti silaznom putanjom", ocijenio je Koen De Leus iz KBC Securitiesa.

"Ulagači počinju emocionalno reagirati. U sadašnjem okruženju teško ih je impresionirati neočekivano dobrim poslovnim rezultatima", dodao je Koen De Leus. (hina/metro-portal)

28.04.2010. 11:04:37
Novi komentar
nužno
nužno