« Metro World News
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
FANCY A PINT?

Ekskluzivni intervju s glavnim Guinnessovim pivarom

Fergal Murray putuje svijetom i isprobava Guinness, a kod kuće u Dublinu čeka ga ista stvar. Odličan posao, ako ga možete dobiti...

(MWN)
Više o

Guinness

,

pivo

,

Dublin

,

Fergal Murray

,

St. James's Gate

"Imam najbolji posao na svijetu", kaže Fergal Murray. Kao glavni pivar Guinnessa on je nasljednik profesije legendarnog Arthura Guinnessa koji je prije točno 250 godina stvorio najcjenjenije pivo na svijetu. Od tog trenutka Guinness se proizvodi u pivovari St. James's Gate u Dublinu, uz još 49 mjesta u svijetu.

"Dnevno se u svijetu posluži 10 milijuna čaša Guinnessa i moramo se brinuti da nitko od konzumenata ne ostane razočaran. Najveći problem kod pive je zadržati stalnu kvalitetu", kaže Murray, rođeni 'Dubliner' koji je za poznatu pivovaru počeo raditi prije 25 godina.

Što Guinness čini toliko posebnim i drugačijim od ostalih pivi? Murray tajnu vidi u kombinaciji prženog irskog ječma, povećem udjelu hmelja i - kvascu.

"Najkritičniji dio posla svakog pivara je održati kvasac 'živim'. Mi pretvaramo kvasac u alkohol u najviše 60 sati dok drugim pivarima treba i do 15 dana. Uz to imamo i poseban recept koji daje poznat specifičan okus. Ali najveća razlika je naravno gusta pjena jer ako u čaši vidite nešto crno-bijelo, znate što je - Guinness", objašnjava Murray.

Glavni Guinnessov pivar također putuje svijetom i budno provjerava restorane, barove i sva druga mjesta u kojima se službeno toči Guinness.

"Živim u strahu da ću negdje naići na barmena koji ne zna pravilno natočiti čašu pive", kaže Murray i usput otkriva tajnu pravilnog ispijanja Guinnessa - „prvo ju popijte očima, divite se njezinoj ljepoti u čaši"

Zanimljivosti o Guinnessu:

- Gotovo polovica piva koje se popije u Irskoj, a to je zaista mnogo piva, je Guinness.

- Guinness nije crn niti smeđ nego tamno crven.

- Prva domovina Guinnessa izvan britanskog otočja bila je Nigerija čiji su stanovnici i danas vrlo entuzijastični konzumenti najpoznatijeg irskog napitka. To je vjerojatno i glavni razlog što Nigerija slovi kao četvrta zemlja u svijetu po količini prodanog Guinnessa.

"Mnogi Nigerijci se nemalo iznenade kada saznaju da Guinness postoji i u Irskoj jer misle da je to nigerijsko pivo", kaže Murray koji je dio vremena proveo radeći u pivovari u toj afričkoj zemlji.

- Pet najvećih tržišta Guinnessa u svijetu su Velika Britanija, Irska, Nigerija, SAD i Kamerun.

- Usprkos urbanoj legendi Guinness nije 'obrok u čaši'.

"Guinness je u stanju ljude toliko 'zastrašiti' da si umisle kako u čaši pred sobom imaju cijeli obrok", u šali kaže glavni pivar. "Ali u stvari se radi samo o osvježavajućem piću koje ne donosi nikakve zdravstvene ili druge koristi. Ono što vam mogu reći je da je naša pivovara utvrdila da čaša Guinnessa ima manje kalorija od iste količine poluobranog mlijeka ili soka od naranče", zaključio je Murray.

Vjerovali tome ili ne, živjeli!

Piše: Elisabeth Braw, MWN London
22.09.2009. 18:26:58
Novi komentar
nužno
nužno