« Svijet
objavljeno prije 3 godine i 7 mjeseci
EK

EK se žalio na presudu o Appleu

Europska komisija je još 30. kolovoza 2016. donijela odluku, a nakon trogodišnje istrage zaključili su da je američka tvrtka na nezakonit način koristila porezne povlastice u Irskoj

Europska komisija
Europska komisija (Arhiva)
Više o

Apple

,

Europska komisija

Europska komisija u petak je podnijela žalbu na odluku Općeg suda EU-a koji je u srpnju poništio odluku EK iz kolovoza 2016.  prema kojoj je američki tehnološki div Apple morao vratiti 13 milijardi eura u irski proračun.

- U presudi Općeg suda postavljaju se važna pitanja koja su relevantna za Komisiju i njezina primjena pravila o državnim potporama na predmete poreznog planiranja. Komisija također s poštovanjem smatra da je Opći sud u svojoj presudi počinio niz pravnih pogrešaka. Stoga Komisija to pitanje pokreće pred Sudom EU-a - izjavila je potpredsjednica Europske komisije, zadužena za politiku tržišnog natjecanja Margrethe Vestager.

Europska komisija je 30. kolovoza 2016. donijela odluku da Apple mora vratiti 13 milijardi eura u irski proračun zbog poreznih olakšica koje im je Irska omogućila. Nakon trogodišnje istrage Komisija je zaključila da je američka tvrtka na nezakonit način koristila porezne povlastice u Irskoj.

Komisija je tada utvrdila da je "selektivni pristup" omogućio  Appleu da plati korporativni porez u visini od 1 posto svoje europske dobiti 2003., što je 2014. palo 0,005 posto i da je Irska time odobrila Appleu nelegalne porezne olakšice, što mu je omogućilo da plati manje poreza u odnosu na druge tvrtke.

Opći sud je u svojoj presudi zaključio da Komisija nije uspjela dokazati da je Apple imao "selektivnu ekonomsku prednost" koju mu je dala irska država poreznim olakšicama.

27.09.2020. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno