« Svijet
objavljeno prije 5 mjeseci i 21 dan
STVARNO?

EK predlaže pristupne pregovore s Ukrajinom

Ovo je "povijesni dan", rekla je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Njen kabinet je preporučio otvaranje pristupnih pregovora s Ukrajinom. Tome se mogu nadati i BiH i Moldavija

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

EU

,

Ukrajina

,

Europska komisija

,

predpristupni pregovori

,

EK

Europska komisija preporučuje početak pristupnih pregovora s Ukrajinom, ali prije prve runde pregovora ta zemlja mora okončati reforme koje je započela. To proizlazi iz izvještaja Europske komisije.

U istom izvještaju se ocjenjuje i da se Moldavija, kao „u ograničenoj mjeri" i Bosna i Hercegovina, također mogu nadati početku pregovora o pristupanju EU-u. A Gruziji bi, prema Europskoj komisiji, trebalo dodijeliti status kandidata, što je prvi korak u procesu pridruživanja.

Članice EU-a to tek trebaju potvrditi

Ako vlade država članica Europske unije prihvate tu preporuku Europske komisije, EU bi po prvi put u svojoj povijesti mogla voditi pristupne pregovore sa zemljom koja je u ratu. Ukrajina je podnijela zahtjev za pridruživanje 28. veljače prošle godine, ubrzo nakon početka ruske invazije.

Šefovi država i vlada država EU-a potom su joj 24. lipnja 2022. dodijelili status kandidata. Istovremeno, tada je dogovoreno da će odluka o daljnjim koracima biti donesena tek kada bude ispunjeno sedam kriterija koje je preporučila Europska komisija. Riječ je prije svega o jačanju borbe protiv korupcije, posebno na visokim razinama.

Europska unija također zahtijeva poštivanje standarda u borbi protiv pranja novca te primjenu zakona protiv pretjeranog utjecaja oligarha. Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je tijekom svog posjeta Kijevu proteklog vikenda rekla kako je svjesna da se na nekim reformama još uvijek radi, ali je izrazila uvjerenje da se ambiciozni cilj, otvaranje procesa pristupnih pregovora, ove godine može postići.

EU poziva na snažniju borbu protiv korupcije

Kao primjere otvorenih pitanja ona je navela energičniju borbu protiv korupcije, donošenje novog zakona o lobističkim aktivnostima i pooštrenje propisa o prijavljivanju imovine.

Hoće li preporuke Europske komisije biti prihvaćene - to sada moraju jednoglasno odlučiti članice EU-a. Ukrajina se nada da će šefovi država i vlada zemalja EU-a dati suglasnost za početak pristupnih pregovora na svom posljednjem redovnom samitu u ovoj godini koji se održava 14. i 15. prosinca.

Njemačka želi ispitati preporuku

Njemačka vlada želi preispitati preporuku Europske komisije prije donošenja odluke. Preporuka će biti „temeljno preispitana", rekla je zamjenica glasnogovornika vlade Christiane Hoffmann. Službeni Berlin je, međutim, nekoliko puta isticao da Ukrajinu u budućnosti vidi kao članicu Europske unije.

Piše: idj/agencije
09.11.2023. 07:47:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.11.2023. 16:34
    zavrsite s ratom
Novi komentar
nužno
nužno