« Biznis
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
EK

EK pokušava dogovoriti cijene plina

EK je predložila korektivnog tržišnog mehanizma, koji bi se aktivirao kada cijena na NL burzi plina bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a 10 uzastopnih dana tijekom dva tjedna

Dogovor?!
Dogovor?! (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

EK

,

cijene plina

,

LNG

Korektivni tržišni mehanizam je odgovor Komisije na zahtjev više od polovice država članica da se ograniče cijene plina, koje su proteklih mjeseci dosegnule rekordne razine nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Privremeni mehanizam, koji bi bio uspostavljen 1. siječnja 2023. i ograničen na godinu dana, ima za cilj ograničiti cijene mjesečnih ugovora, za isporuku za sljedeći mjesec, na nizozemskom tržištu plina TTF, koje služi kao referenca za većinu transakcija u EU-u.

Prema ideji Komisije, korektivni mehanizam koji bi ograničio cijene plina aktivirao bi se samo u slučaju prekomjernog povećanja cijena, koje nije uvjetovano tržišnim razlozima. Glavna svrha takvog mehanizma bila bi odvraćanje od umjetnog podizanja cijena plina, čemu znaju pribjegavati akteri na plinskom tržištu kako bi povećali profit.

"Ovdje nije riječ o intervenciji na tržištu kako bi se fiksirale cijene na umjetno niskoj razini. Ovaj mehanizam je za krajnju nuždu, za sprječavanje slučajeva prekomjerno visokih cijena, koje nisu u skladu s kretanjem cijena na globalnom tržištu", rekla je povjerenica Kadri Simson.

Mehanizam bi se aktivirao automatski kada se ispune dva uvjeta: kada cijena plina na TTF-u bude dva tjedna iznad 275 eura po megavat satu i 58 eura viša od referentne cijene LNG-a 10 uzastopnih dana tijekom dva tjedna, objasnila je povjerenica za energiju Kadri Simson.

Prema prijedlogu Komisije, mehanizam bi se mogao u svakom trenutku deaktivirati ako bi doveo do poremećaja na tržištu, primjerice u slučaju da proizvođači preusmjere svoje brodove s plinom prema tržištima koja bi plaćali više što bi dovelo do nestašica u Europi.

Trenutačno je ugovorna cijena na TTF-u oko 120 eura za megavat sat, a u kolovozu je dosegnula iznos preko 340 eura.

Po prijedlogu Komisije, mjesečni ugovori koji bi prelazili 275 eura po megavat satu, ne bi bili dopušteni.  Ove godine mjesečni ugovori nisu prelazili iznos od 275 eura, osim u nekoliko dana krajem kolovoza.

O ovom prijedlogu razgovarat će ministri energetike država članica koji će se u četvrtak okupiti na izvanrednom sastanku u Bruxellesu.

23.11.2022. 14:00:00
Novi komentar
nužno
nužno