« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 3 mjeseca
EK

EK o umjetnoj inteligenciji

Umjetna inteligencija, kao i svaka druga tehnologija, podrazumijeva određene rizike, no zakon koji je predložila Europska komisija štitit će korisnike takvih sustava i prava građana

Treba razmišljati na vrijeme
Treba razmišljati na vrijeme (Arhiva)
Više o

Europska komisija

,

umjetna inteligencija

,

EK

,

AI

Umjetna inteligencija, kao i svaka druga tehnologija, podrazumijeva određene rizike, no zakon koji je predložila Europska komisija štitit će korisnike takvih sustava i prava građana, poručio je u četvrtak povjerenik Komisije za unutarnje tržište Thierry Breton 

Dan nakon objave novog prijedloga zakona EU-a o korištenju umjetne inteligencije u skladu s europskim vrijednostima i pravima, Odbor za pravna pitanja Europskog parlamenta održao je prvu raspravu o tom prijedlogu na kojoj je većina europarlamentaraca iznijela sumnju u razvoj digitalne tehnologije uz jamčenje sigurnosti ljudi.

odgovor na postavljena pitanja i iznesena stajališta, Thierry Breton, u ime Komisije, naglasio je da će u kontekstu umjetne inteligencije, vrlo jasno biti zabranjeni tzv. social scoring, iskorištavanje ugroženih skupina kao što su na primjer djeca i korištenje biometrijskih podataka na daljinu u realnom vremenu od strane policije (osim kada je riječ o iznimkama kao što je slučaj terorizma).

Kako zajamčiti povjerenje u sustav?

- Da bismo zajamčili povjerenje u sustav umjetne inteligencije te zaštitili građane, potrebne su određene mjere i zahtjevi za sve visokorizične sisteme, konstatirao je povjerenik dodajući da su neki od glavnih koraka u kontroli tehnologije i poštivanju ljudskih prava sljedeći: posjedovanje tehničke dokumentacije, vođenje registra, transparentnost, informiranje građana, ljudski nadzor i briga o kibernetičkoj sigurnosti.

- Nije nam u cilju stigmatizirati tehnologiju, niti namjeravamo kočiti inovacije, više je riječ o nužnosti da se donesu zakoni kako bi u okviru umjetne inteligencije postojala određena razmjernost i predvidljivost, objasnio je Breton.

Prepoznavanje lica kao problem

Socijaldemokrat Tiemo Woelken ocijenio je u raspravi da je u vezi umjetne inteligencije, prepoznavanje lica je jedan od najvažnijih problema", jer se radi o temeljnim ljudskim pravima.

Gilles Lebreton iz Kluba zastupnika Identitet i demokracija (ID) upozorio je da "treba pronaći ravnotežu između razvoja umjetne inteligencije i zaštite pojedinaca". "Mogli bi se pitati hoćemo li postići tu ravnotežu, osobito kada je riječ o ranjivim skupinama. (...) Bit će vrlo teško regulirati prepoznavanje lica, smatra Leberton.

Pravila ista za sve države članice 

Europska komisija je u srijedu predložila novi pravni okvir za umjetnu inteligenciju koji bi trebao pojačati povjerenje korisnika, jamčiti sigurnost i poštovanje temeljnih prava i potaknuti ulaganja i inovacije u tom području.

Pravila će se izravno primjenjivati na isti način u svim državama članicama na temelju definicije umjetne inteligencije koja je prilagođena budućim okolnostima, a u njihovoj je izradi korišten pristup koji se temelji na procjeni stupnja rizika (visokorizičnog, ograničenog, minimalnog).

23.04.2021. 18:57:00
Novi komentar
nužno
nužno