« Svijet
objavljeno prije 2 godine i 1 mjesec
LOVA!

EK kupila najmanje 300 milijuna doza cjepiva

Europska komisija platila je 336 milijuna eura da osigura barem 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva za covid-19 koje razvija britanska farmaceutska kompanija AstraZeneca

AstraZenec bogati se preko mjere...
AstraZenec bogati se preko mjere... (Arhiva)
Više o

EK

,

cjepivo

,

AstraZenec

Bruxelles je potpisao sporazum u ime zemalja Europske unije za nabavku 300 milijuna doza potencijalnog cjepiva. Postoji mogućnost da se naruči dodatnih 100 milijuna, rekao je glasnogovornik.

"Ne možemo u ovoj fazi specificirati točnu cijenu prema dozi. Međutim, značajan dio sveukupnih troškova financira se od doprinosa iz fonda ESI za cjepiva", rekao je, referirajući se na instrument hitne pomoći Europske unije.

Europska unija proizvođačima cjepiva pruža tek djelomičnu zaštitu od pravnih rizika koji bi proizišli iz eventualnih negativnih nuspojava cjepiva za covid-19, rekli su europski dužnosnici.

EU je početkom kolovoza sklopio avansni ugovor o nabavi potencijalnog cjepiva koje su razvili AstraZeneca i Sveučilište u Oxfordu.

To je jedini takav sporazum koji je EU do sada sklopio a nudio je tek djelomično pokrivanje rizika proizvođača u slučaju eventualnih nuspojava cjepiva.

„Ugovor predviđa da ugovorne strane dijele odgovornost i financijske troškove", priopćila je belgijska agencija za lijekove, komentirajući sporazum koji je Komisija postigla s AstraZenecom u ime 27 država članica EU-a, uključujući Belgiju.

„Avansni sporazumi o nabavi određuju da zemlje članice isplaćuju proizvođaču odštetu za određene nastale troškove", izjavio je dužnosnik Komisije na upit o dogovoru, no nije dao detalje.

EU ima krizni fond koji je korišten za vrijeme pandemije i očekuje se da će s oko dvije milijarde eura pomoći proizvođačima u razvoju cjepiva i pokrivanju rizika, kazali su europski dužnosnici.

28.08.2020. 18:59:00
Novi komentar
nužno
nužno