« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 1 mjesec
NAPOKON

EK donijela akcijski plan za spašavanje emigranata

Europska je komisija na izvanrednom sastanku u Luxembourgu donijela akcijski plan s 10 točaka kojim planira riještit krizu u vezi s emigrantima

Lampedusa ne bi trebala biti jedini cilj
Lampedusa ne bi trebala biti jedini cilj (Wikipedia)
Više o

Europska komisija

,

emigranti

,

akcijski plan

Predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini i povjerenik za migracije i unutarnje poslove Dimitris Avramopulos istaknuli su kako plan zahtijeva zajedničke napore europskih institucija i svih 28 članica.

Plan od 10 točaka obuhvaća sljedeće mjere:

- Jačanje operacija Triton i Poseidon, koje provodi Frontex, radi kontrole i spašavanja emigranata. Frontex bi trebao dobiti više financijskih i materijalnih sredstava. Također bi se povećalo područje djelovanja Frontexa, koje je sada ograničeno na teritorijalne vode zemalja članica.

- Konfiskacija i uništavanje plovila koja se koriste za prijevoz emigranata.

- Ojačana suradnja između agencija EUROPOL, Frontex, EUROJUST i EASO radi razmjene informacija o tome kako djeluju krijumčari ljudima.

- Uspostava Europskog ureda za azilantsku potporu (EASO) u Italiji i Grčkoj kako bi im se pomoglo u procesuiranju zahtjeva za azil.

- Sustavno uzimanje otisaka prstiju svih emigranata nakon njihova dolaska na teritorij EU-a.

- Razmatranje mogućnosti da se pravednije raspodijeli teret primanja izbjeglica među državama članicama EU-a.

- Program naseljevanja u članicama EU-a osoba koje su dobile status izbjeglica od Visokog povjereništva za izbjeglice. Zemlje članice u tome bi sudjelovale na dobrovoljnoj osnovi.

- Program hitnog vraćanja osoba kojima nije odobren ostanak na teritoriju EU-a. Taj će program koordinirati Frontex, zajedno s južnim zemljama članicama u koje dolaze izbjeglice.

- Suradnja sa zemljama, susjedima Libije, kako bi se blokirali putevi kojima se koriste emigranti.

- Slanje časnika za vezu u delegacije EU-a u neke zemlje. Oni bi bili zaduženi za prikupljanje informacija o priljevu emigranata.

21.04.2015. 08:00:00
Novi komentar
nužno
nužno