« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
DOBROVOLJAČKA ULICA

Ejup Ganić i dalje je pod istragom za ratni zločin

Sud u Londonu odbacio je zahtjev Srbije za izručenje Ejupa Ganića, ali u BiH je i dalje pod istragom zbog zločina u Sarajevu 1992.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix)
Više o

ratni zločini

,

Ejup Ganić

,

rat BiH

,

sanjarenje

,

strijelav tjedni horoskop

,

nizak struk

Ejup Ganić, ratni član Predsjedništva BiH, i dalje je pod istragom zbog moguće odgovornosti za ratne zločine počinjene u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici u svibnju 1992. godine, unatoč činjenici da je sud u Londonu odbacio zahtjev za Ganićevo izručenje Srbiji koja ga tereti za to kazneno djelo, izjavio je glavni tužitelj Bosne i Hercegovine Milorad Barašin.

"Nije Ganić oslobođen. U pitanju je samo negativna odluka o izručenju na zahtjev Srbije", kazao je tužitelj Barašin, kako ga u četvrtak citira "Dnevni avaz", i dodao da se istražni postupak protiv Ganića nastavlja.

Iz Tužiteljstva BiH objašnjeno se kako odluka suda u Londonu kojom je odbijen zahtjev Srbije za Ganićevo izručenje ne odnosi na srž predmeta.

>> Ganić: Moje oslobađanje pobjeda je i za BiH

U pisanoj odluci britanskog suca Timothy Workmana koji je odlučivao o zahtjevu Srbije za Ganićevim izručenjem nalazi se i tvrdnja da je u Dobrovoljačkoj ulici doista počinjen ratni zločin iako nema dokaza da je za to odgovoran sam Ganić.

"Vjerujem da je u interesu pravde da ratni zločin u Dobrovoljačkoj ulici bude procesuiran, no još je više u interesu pravde da se pred sud izvedu istinski odgovorne osobe. Kada je u pitanju Ejup Ganić ne vidim ništa drugo do politički motivirani proces kako bi se zadovoljila optužba", piše u odluci suda Workmana.

U Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. svibnja 1992. godine došlo je do sukoba između pripadnika Teritorijalne obrane BiH i vojnika bivše JNA koji su se u koloni povlačili iz tadašnjeg zapovjedništva Druge armijske oblasti. Veći broj časnika i vojnika JNA tada je poginuo, a dio ih je zarobljen te kasnije razmijenjen. (hina/metro-portal)

29.07.2010. 11:45:41
Novi komentar
nužno
nužno