« Život
objavljeno prije 10 godina i 10 mjeseci
MILEVA MARIĆ EINSTEIN

Einsteinovoj supruzi podigli spomenik

Prva supruga poznatog genija

Više o

Albert Einstein

,

Mileva Marić Einstein

Predstavnici srbijanskog Ministarstva za dijasporu u nedjelju su na groblju Nordheim u Zuerichu otkrili spomen-ploču fizičarki srbijanskog podrijetla i prvoj supruzi fizičara Alberta Einsteina, Milevi Marić Einstein, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Spomen-ploču znanstvenici koja je, kako se navodi, život završila skoro u potpunoj anonimnosti, otkrio je srbijanski ministar za dijasporu Srđan Srećković, na groblju gdje je njezin grob pronađen 2003. godine.

Srećković je, po otkrivanju spomen-ploče, izjavio je da se time prvi puta službeno odaje priznanje Milevi Marić Einstein, od čije je smrti prošlo više od 60 godina. On je dodao kako je Mileva Marić zaslužna za revolucionarnu teoriju fizike iz koje je nastala kvantna fizika.

Mileva Marić rođena je 1875. godine u vojvođanskom mjestu Titelu, pohađala je gimnaziju u Novom Sadu i Sremskoj Mitrovici, a studirala matematiku i fiziku na Državnoj politehničkoj školi u Zuerichu, gdje je i upoznala Alberta Einsteina s kojim je bila u braku od 1903. do 1919. godine. Umrla je 1948. godine, a javnost je za mjesto gdje je Mileva Marić pokopana doznala 55 godina nakon njezine smrti.

Izvor: Hina

15.06.2009. 09:59:35
Novi komentar
nužno
nužno