« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
OČUVANJE REVOLUCIJE

Egipćani zahtijevaju suđenje Mubaraku

Egipćani su se u petak okupili u Kairu, Aleksandriji i drugim gradovima tražeći da se svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak i drugi bivši dužnosnik izvedu pred sud.

Fotografija vijesti
Više o

Egipat

,

suđenje

,

mubarak

Mubarak je svrgnut 11. veljače no reformisti koji su vodili prosvjede koji su doveli do njegovog silaska s vlasti zabrinuti su zbog, kako smatraju, preostalog utjecaja elemenata iz njegove administracije, prenosi Hina. Aktivisti su skup u petak sazvali kao bi "zaštitili revoluciju". "Narod želi da se korupciji sudi kako bi se sačuvala revolucija", pisalo je na jednom od transparenata s kairskog trga Tahrir.

Reformisti žele oštrije korake u vraćanju imovine za koju kažu da su Mubarak i drugi uzeli od države i traže dublje promjene u Egiptu kojime sada vlada Visoko vijeće oružanih snaga na čelu s ministrom obrane koji je služio i pod Mubarakom.

Deseci tisuća Egipćana tijekom dana su izašli na trg Tahrir, oko 2000 prosvjedovalo je u Aleksandriji a drugi su se okupili u Suezu i Mahali el-Kubri. "Promjene znače promjene. Dragi tužitelji ne odgađajte procese", uzvikivalo je mnoštvo na kairskom trgu. Neki su prosvjedovali i protiv ustavnih amandmana smatrajući da promjene ne idu dovoljno daleko.

Pravni zastupnik Mubaraka zanijekao je izvješća da je bivši predsjednik nagomilao veliko bogatsvo za vrijeme svoje vlasti rekavši da je Mubarak svoje financijsko izvješće podnio pravosudnim tijelima kako zahtijeva zakon.

01.04.2011. 20:35:00
Novi komentar
nužno
nužno