« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
IZBOR ZA PARLAMENT

Egipćani izašli na prve parlamentarne izbore od pada Mubaraka

Prvi od više od 40 milijuna Egipćana s pravom glasa počeli su s biranjem 498 zastupnika Narodne skupštine

Fotografija vijesti
Više o

Egipat

,

Hosni Mubarak

,

parlamentarni izbori

,

glasovanje

Prvi od više od 40 milijuna Egipćana s pravom glasa počeli su u ponedjeljak glasovati na prvim parlamentarnim izborima od pada predsjednika Hosnija Mubaraka, svrgnutog narodnim ustankom 11. veljače, javlja Hina. 

Egipćani će 498 zastupnika Narodne skupštine (zastupnički dom) izabrati u nekoliko izbornih krugova, koji se u pojedinim pokrajinama održavaju u različitim terminima. U ponedjeljak, 28. studenoga, izbori zastupnika počeli su u Kairu i drugome najvećemu gradu Aleksandriji. Drugi krug previđen je 5. prosinca. Suez i Ausan izaći će na birališta 14. prosinca, a 3. siječnja Sinaj i područje delte Nila.

Još deset zastupnika parlamenta imenovat će glavni vojni zapovjednik, koji je sada i šef države, maršal Husein Tantaui. Trećina zastupnika bira se izravno u izbornim okruzima, a dvije trećine preko izbornih lista proporcionalnim sustavom.

Egipćani koji žive u inozemstvu, a nisu imali prava glasa pod režimom Hosnija Mubaraka, sada prvi put mogu glasati. Zapravo je već više od 100.000 Egipćana glasovalo, objavila je u subotu egipatska vlada.

Konačni izborni rezultati očekuju se 13. siječnja.

Izborni ciklus nastavit će se od 29. siječnja do 11. ožujka izborom senatora u Šuru (gornji dom) dvodomnog egipatskog parlamenta.

Kandidati Muslimanskog bratstva prvi put će glasovati okupljeni u "Stranku slobode i pravde". Bratstvo sudjeluje s vojskom u pregovorima o preustroju postmubarakova Egipta. Najbolje su organizirana politička stranka i očekuje se da će osvojiti najviše glasova.

Još nije razjašnjeno koliko će trajati zastupnički mandat koji prema zakonu traje pet godina, jer bi ova Narodna skupština trebala biti prijelazna dok Egipat ne donese novi ustav.

28.11.2011. 08:30:05
Novi komentar
nužno
nužno