« Zagreb
objavljeno prije 10 godina
HMM ...

Ecstasy i marihuana omiljene su droge u Zagrebu

U dvije godine od zadnjeg istraživanja značajno je porasla potrošnja ectasyja i marihuane, dok potrošnja kokaina daleko zaostaje za zapadnim metropolama

Kokain nije pretjerano popularan u Zagrebu
Kokain nije pretjerano popularan u Zagrebu (Arhiva)
Više o

Zagreb

,

marihuana

,

kokain

,

metamfetamin

,

ecstasy

,

potrošnja droga

Zagreb je ispod prosjeka Zapada po potrošnji kokaina, dok je metamfetamin gotovo nepoznat, pokazalo je istraživanje otpadnih voda koje se provodi u europskim zemljama.

Također je uočen statistički značajan porast stope potrošnje ecstasyja i marihuane u 2013. u odnosu na 2011. godinu, dok je potrošnja metamfetemina u Zagrebu za sada vrlo niska, navodi se u priopćenju Instituta Ruđer Bošković (IRB), čiji su istraživači bili nositelji studije u Hrvatskoj.

Glavni cilj istraživanja bio je procjena regionalnih razlika i vremenske promjenjivosti potrošnje ilegalnih droga u velikim europskim gradovima.

Istraživanje je uključivalo analizu odabranih urinarnih biomarkera kokaina, amfetamina, ecstasyja, metamfetamina i marihuane u neobrađenoj komunalnoj otpadnoj vodi, a uzorkovanje je provedeno u travnju 2012. i ožujku 2013. godine.

Istraživanje pokazuje regionalnu raznolikost intenziteta potrošnje pojedinih tipova droga, pa je tako stopa potrošnje kokaina viša u zapadnoj, nego u sjevernoj i istočnoj Europi.

28.05.2014. 09:38:00
Novi komentar
nužno
nužno