« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
'MANJE LOŠE'

ECB i Fed vide signale gospodarske stabilizacije

Nitko ne predviđa brzi oporavak, negativni efekti krize i dalje se osjećaju diljem svijeta.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

recesija

,

FED

,

MMF

,

svjetske burze

,

ECB

,

gospodarska kriza

,

oporavak gospodarstva

,

Miguel Angel

Iako se negativni efekti krize i dalje osjećaju diljem svijeta, guverneri vodećih svjetskih središnjih banaka uočavaju znakove gospodarske stabilizacije koja bi mogla uslijediti potkraj godine.

Član upravnog vijeća Europske središnje banke (ECB) Christian Noyer izjavio je danas kako postoje određeni znaci da je gospodarska situacija proteklih tjedana postala 'manje loša', no da i dalje nije sasvim jasna.

"Imamo skupinu pokazatelja koja nam govori da su stvari proteklih mjeseci i proteklih tjedana manje loše nego što je to bio slučaj u zadnja dva ili tri mjeseca", izjavio je Noyer za francuski RTL radio.

"Stoga imamo dobre razloge za mišljenje kako bi se gospodarstvo moglo stabilizirati na kraju godine i početi oporavljati u 2010. godini", dodao je.

Danas je i guverner španjolske središnje banke, ujedno i član ECB-a Miguel Angel Fernandez Ordonez izjavio da se nada gospodarskom oporavku u 2010.

Visoki dužnosnik američkog Feda, pak, kasno sinoć ocijenio je da duboka američka recesija možda popušta i da bi kasnije tijekom godine mogao nastupiti umjereni oporavak.

"Nedavna kretanja mogla bi biti rani pokazatelj kako se stvaraju uvjeti za stvarno usporavanje stope pada bruto domaćeg proizvoda u drugom tromjesečju i njegovo stabiliziranje kasnije ove godine", izjavio je potpredsjednik Feda Donald Kohn.

Kolumbija je u ponedjeljak zatražila od MMF-a 10,4 milijardi dolara vrijednu kreditnu liniju, produljivši tako red zemalja koje traže pomoć te financijske institucije.

Jedan dan velike korekcije cijena ne znači prekid trenda, posebno ne snažnog uzleta zabilježenog u proteklih šest tjedana. No, u kratkome roku očekujemo znatniji povratak trgovini koju karakterizira izbjegavanje rizika, najvjerojatnije povezanog s rezultatima testa američkih banaka na stres, upozoravaju analitičari.

Nadalje, švedska središnja banka Riksbank snizila je danas kamatnu stopu na rekordno niskih 0,5 posto boreći se protiv najgore recesije u toj zemlji od 1940-tih godina.

U svom priopćenju Riksbank navodi da pokazatelji povjerenja objavljeni proteklih mjeseci ukazuju da će gospodarska kriza biti čak i dublja nego su u Banci predviđali u veljači.

Australsko gospodarstvo također usporava aktivnosti, a tamošnji guverner ističe kako sve informacije ukazuju da ta zemlja klizi prema prvoj recesiji od 1991. godine. Australski premijer Kevin Rudd priznao je da je to neizbježno s obzirom na globalnu krizu.

Japanska vlada, pak, objavila je da će emitirati 110 milijardi dolara vrijedne obveznice. Time želi prikupiti novac za financiranje fiskalnih poticaja kojima bi to drugo po veličini svjetsko gospodarstvo lakše prebrodilo najdublju recesiju od Drugog svjetskog rata.

Najnovije službene prognoze govore da će Japan zabilježiti ove godine gospodarski pad od tri posto.

A nakon jučerašnje korekcije cijena dionica na svjetskim tržištima za tri posto, kojom je zasad prekinut snažan uzlet cijena dionica na svjetskim burzama od početka ožujka, MSCI indeks svjetskih dionica jutros je u minusu za 0,3 posto.

Uglavnom je u minusu zbog negativnih kretanja na azijskim burzama, budući se na najvažnijim europskim burzama trenutno bilježi blagi rast cijena.

Europske ulagače jutros su ponajviše oraspoložili poslovni rezultati britanskog Tescoa, koji su pokazali otpornost njegova poslovanja na globalnu krizu. Ta treća po veličini maloprodajna kompanija u svijetu, naime, izvijestila o godišnjoj dobiti prije oporezivanja u visini 4,54 milijarde dolara u godini dana do kraja veljače 2009., što je povećanje od 10 posto na godišnjoj razini. (hina/metro-portal)

21.04.2009. 13:54:29
Novi komentar
nužno
nužno