« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
MITO I KORUPCIJA

Dvoje optuženika priznalo krivnju u slučaju Indeks

Krešimir Somek i student Franjo Marinčić priznali su krivnju za sve točke USKOK-ove optužnice.

Krešimir Somek, viši predavač Prometnog fakulteta
Krešimir Somek, viši predavač Prometnog fakulteta (Ronald Goršić, CROPIX)
Više o

USKOK

,

korupcija

,

suđenje

,

mito

,

akcija indeks

,

Krešimir Somek

,

Fakultet prometnih znanosti

,

Franjo Marinčić

,

priznavanje krivnje

,

optužnica

,

nezakonito posredovanje

Na početku prvog sudskog postupka pokrenutog nakon antikorupcijske akcije Indeks dvoje od 16 optuženika, viši predavač zagrebačkog Prometnog fakulteta Krešimir Somek i student Franjo Marinčić priznali su danas krivnju za sve točke USKOK-ove optužnice koja ih tereti za nezakonite upise na tom fakultetu.

No, iako su pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda priznali sve što im se stavlja na teret drugooptuženi Somek i 16-optuženi Marinčić nisu željeli iznijeti svoju obranu i odgovarati na pitanja.

Prvom optužnicom nakon policijsko-uskočke akcija Indeks obuhvaćeno je 16 osoba, profesora, posrednika i studenata koje se tereti za primanje i davanje mita, nezakonito posredovanje ili poticanje na ta kaznena djela.

Prvooptuženi profesor Dragan Badanjak tereti se da je od lipnja do rujna prošle godine, kao prodekan za poslovanje Fakulteta i član Povjerenstva za razredbeni postupak, omogućio upis za pet studenata. Oni su posredniku, trećeoptuženom Mladenu Budoru platili po 2000 eura, a on je prodekanu navodno proslijedio od 1000 do 1500 eura po upisanom studentu.

U USKOK-u tvrde da su kandidati izlazili na prijamne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, dok su ostala, prema dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora koji su im naknadno upisani u testove.

Someka se tereti da je od kolovoza do početka rujna 2007., na poticaj svog prijatelja, tajnika zagrebačkoga vaterpolskog kluba "Mladost" Ivice Markovića i još dvije osobe, među kojima je i majka jednog od kandidata za upis, nezakonito posredovao kako bi se vaterpolist Ivan Buljubašić i još dvojica studenata upisali na fakultet.

Među optuženicima je i troje zaposlenika Ministarstva unutarnjih poslova, a zbog nedolaska na ročište predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić izdvojila je postupak za 11-optuženog Sašu Viličića kojemu će se suditi posebno.

Suđenje se nastavlja 20. ožujka kada će sud odlučiti o dokaznim prijedlozima tužiteljstva koje je, među ostalim, zatražilo da se u sudnici pregledaju i preslušaju snimke tajnog praćenja na kojima USKOK temelji svoju optužnicu.

Nakon akcije Indeks vodile su se tri istrage o korupciji na zagrebačkom ekonomskom i Prometnom fakultetu. U ostala dva slučaja profesore, posrednike i studente tereti se za "kupovinu", odnosno "prodaju" ispita. Već u fazi istrage doneseno je nekoliko presuda studentima koji su priznali davanje mita i nagodili se s USKOK-om o uvjetnim kaznama. (hina/metro-portal)

13.03.2009. 16:24:31
Novi komentar
nužno
nužno