« Život
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
MOĆ ZAJEDNIŠTVA

Dvije su glave ipak pametnije od jedne - ali postoji caka

Ako je jedan od partnera manje sposoban u određenom poslu ili raspolaže nepreciznim informacijama ishod zajedničkih odluka može biti katastrofalan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

suradnja

,

pamet

,

partnerstvo

,

glava

,

odluke

Iako će se možda neki upitati zašto bi itko trošio vrijeme i sredstva na dokazivanje i otkrivanje toga jesu li dvije glave pametnije od jedne, znanost ipak ne treba podcjenjivati i gledati na nju posprdno jer što više činjenica imamo na raspolaganju (o bilo čemu) to ćemo lakše donositi ispravne odluke. Ako ste vi među onima koji se ponose svojom tvrdoglavošću, onda ovo možda nije tekst za vas. Znanstvenici su dokazali da donosimo bolje odluke kada poslušamo i druga mišljenja umjesto kad se samo oslanjamo na vlastite prosudbe. Čini se sasvim logičnim, ali kad bi se svi ljudi, počevši od partera u ljubavnim vezama do svjetskih vođa, držali toga stvari bi zasigurno izgledale drugačije.

Dvije glave pametnije su od jedne - ali ima jedna caka. To vrijedi samo ako su te dvije glave približno jednakih sposobnosti. Tim stručnjaka koje je okupila i financirala zaklada Wellcome zatražio je od parova volontera da pojedinačno odrede kad se točno na monitoru prikazala blijeda fotografija. Ako se nisu slagali oko trenutka, morali su neslaganje riješiti razgovorom. Pokazalo se da su precizniji bili oni koji su zajedno donosili odluku. Međutim, drugi dio eksperimenta pokazao je koliko destruktivan učinak nesposobni partner može izazvati. Parovima je ponovo dan isti zadatak, ali jednom od partnera je namjerno i bez njegova znanja prikazana nejasna fotografija (time je taj partner namjerno 'onesposobljen').  U ovom slučaju zajedničke odluke bile su puno gore od onih koje su donosili tvrdoglavi pojedinci u paru. Kako piše Science, da se nije uzelo u obzir to što misle partneri koji su vidjeli nejasnu fotografiju ti bi parovi bili bolji u procjenama. Profesor Chris Frith sa UCL-a (University College London) kaže da kad dvoje ljudi radi zajedno, dvije glave ipak mogu biti pametnije i donijeti bolje odluke.

„Međutim, kad jedna osoba radi na temelju nepreciznih informacija - ili je manje kompetentna u određenom poslu - to onda može imati iznimno negativan učinak na krajnji ishod", zaključuje Frith.

28.08.2010. 19:13:00
Novi komentar
nužno
nužno