« Svijet
objavljeno prije 14 godina
1950. - 1953.

Dvije Koreje obilježavaju 60. obljetnicu Korejskog rata

Južna Koreja na obljetnicu početka rata koji je podijelio dvije zemlje poziva Sjevernu Koreju na prestanak vojnih provokacija

Lee Myung-Bak Koreja
Lee Myung-Bak Koreja (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Lee Myung-Bak

,

Korejski rat

,

južnokorejski brod

,

cheonan

,

Jim Toth

Sjeverna i Južna Koreja danas obilježavaju 60. godišnjicu početka Korejskoga rata koji je trajao od 1950. do 1953. godine. Tom prigodom je južnokorejski predsjednik Lee Myung-Bak pozvao Sjevernu Koreju da prestane s "neodgovornim vojnim provokacijama".

Korejski poluotok je još podijeljen na sjeverni i južni dio koje razdvaja strogo čuvana granica, a napetost je porasla nakon potapanja južnokorejske korvete Cheonan za čije se torpediranje optužuje sjevernokorejsku vojsku.

>> Dogodilo se na današnji dan - 25. lipnja

Na svečanosti u Seulu kojoj su nazočili stotine ratnih veterana, Južnokorejaca i gostiju iz inozemstva, predsjednik Lee je istaknuo da krajnji cilj Južne Koreje "nije vojni sukob, već ujedinjenje u miru".

No predsjednik je ponovo pozvao Sjever da se ispriča za potapanje Cheonana za koje Seul drži odgovornim sjevernokorejsku podmornicu. Lee je usto pozvao Sjever da "prestane s neodgovornim vojnim provokacijama i da se zauzima da 70 milijuna Korejaca napokon žive zajedno".

>> Sjeverna Koreja stavila vojsku u stanje pripravnosti

Pjongjang pak odbacuje bilo kakvu odgovornost za pomorski izgred koji se dogodio 26. svibnja u kojemu je poginulo 46 južnokorejskih mornara. Međunarodna istraga zaključila je da je ratni brod potopio sjevernokorejski torpedo. (hina/metro-portal)

25.06.2010. 10:15:33
Novi komentar
nužno
nužno