« Kultura
objavljeno prije 4 godine i 10 mjeseci
IZLOŽBE

Dvije izložbe Zorana Šimunovića

Šimunović komponira cijeli jedan svijet, svijet koji je oteo zaboravu u pospremio ga u osobnu memoriju, pretvarajući ga kontinuirano likovnim jezikom u stvarnost

Zoran Šimunović
Zoran Šimunović (Miroslav Pelikan)
Više o

izložbe

,

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Zoran Šimunović

Zoran Šimunović, akademski slikar iz Osijeka, iznimno je aktivan u uspješnoj prezentaciji jedinstvenog ciklusa velikih i vrlo velikih formata ulja na platnu posvećeno vremenima koja su prošla, vremenima odrastanja, ciklusa Hommage prostoru.

Krajem svibnja, Šimunović je otvorio samostalnu izložbu u Poreču , u Parenza , Small Gallery i nekoliko dana kasnije, drugu u Čakovcu, u Muzeju Međimurja, u prvom tjednu lipnja.

Šimunovićev ciklus velikih formata doista je jedinstven. Naime svako njegovo platno ispunjeno je svakodnevnim predmetima, sjećanjima na protekle dane i one posve daleke i one nedavne, čudesnom simbolikom nevažnoga i za mnoge kratkotrajnog dojma, uklopljeno u impresivnu površinu u skladnoj postavi, skrivenih ili posve jasnih značenja i poruka.

Šimunović komponira cijeli jedan svijet, svijet koji je oteo zaboravu u pospremio ga u osobnu memoriju, pretvarajući ga kontinuirano likovnim jezikom u stvarnost.

Šimunovićeve slike odmjerenog kolora i gustog znakovlja možemo doživjeti i kao misteriozne karte koje nas mogu odvesti u labirinte vlastitih sjećanja i ona kojih se s radošću sjećamo i ona koja su potonula u zaborav.

Dvije gotovo istodobne izložbe na kojima je izložen znatni dio novijeg opusa, govori o neprijepornom slikarevom kontinuiranom istraživačkom ali i uspješnom radu ali i o njegovoj iskrenoj, nepatvorenoj ljubavi prema umjetnosti.

Šimunovićev opus još bi više dobio na značaju i doživljaju, kada bi autor bio u prigodi izlagati u galerijama i muzejima koji raspolažu većim izložbenim volumenima.

Već sada je posve jasno kako Zoran Šimunović gradi doista izniman ciklus nesvakidašnjih formata slika, izazivajući snažan interes .

Piše: Miroslav Pelikan
16.06.2019. 10:29:00
Novi komentar
nužno
nužno