« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
MEĐUNARODNI INCIDENT?

Dva Iranca optužena za pokušaj terorističkog napada u SAD-u

Kaznena optužnica, koja je u utorak otpečaćena u saveznom sudu u New Yorku, identificira dva navodna napadača kao Manssora Arbabsiara i Gholama Shakurija, obojicu s vezama u Iranu

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

terorizam

,

Iran

,

Iran SAD

Američki ministar pravosuđa Eric Holder izjavio je kako je ta zemlja osujetila urotu povezanu s iranskom vladom, kojoj je plan bio izvođenje bombaškog napada na zgrade veleposlanstava Izraela i Saudijske Arabije u Washingtonu, prenosi Hina.

Kaznena optužnica, koja je u utorak otpečaćena u saveznom sudu u New Yorku, identificira dva navodna napadača kao Manssora Arbabsiara i Gholama Shakurija, obojicu s vezama u Iranu, izvijestio je Reuters. Arbabsiar je u zatvoru u New Yorku od rujna, a Shakuri, iranski dužnosnik, na slobodi je u Iranu, rekao je Holder.

U optužnici se navodi da je urota skovana, sponzorirana i usmjeravana iz Irana, od dijela tamošnje vlade. Ministar Holder je navodnu urotu nazvao "flagrantnim kršenjem američkog i međunarodnog prava", ističući da SAD za nju drži odgovornim Iran.

Direktor FBI Robert Mueller rekao je da su mnogi životi mogli biti izgubljeni u uroti da se veleposlanika u SAD-u ubije s bombama.

Dvojica Iranaca se u pet točaka terete se za urotu da ubiju stranog državnog dužnosnika, urotu za uporabu oružja za masovno uništenje i urotu da počine međunarodno terorističko djelo, te za druga kaznena djela. Osim Shakurija, u optužnici se spominje još jedan iranski dužnosnik, ali mu se ne navodi ime.

Također je izviješteno kako je Arbabsiar navodno rekao doušniku DEA da iranska vlada može osigurati "tone opijuma" za meksičke kartele, prema dužnosnicima koji su otkrili slučaj.

Holder je rekao da će američka vlada poduzeti mjere protiv iranske vlade već u utorak, ali nije precizirao o kakvim se mjerama radi. Upitan je li urota odobrena od vodećih članova iranske vlade, Holder je kazao da ministarstvo pravosuđa ne iznosi takve optužbe.

12.10.2011. 08:39:00
Novi komentar
nužno
nužno