« Kultura
objavljeno prije 1 mjesec i 5 dana
OSVRT

Duje Šuvar: Vrijeme i grad

Šuvarova ulja su vrlo sugestivna, privlačna gledatelju, Zagreb je prikazan u najljepšem svjetlu, u najboljem izdanju

Duje Šuvar
Duje Šuvar (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Duje Šuvar

Suvremeni hrvatski likovni umjetnik, akademski slikar Duje Šuvar, profesor na zagrebačkoj Školi za primijenjenu umjetnost i dizajn, 11. ,ožujka 2024,. predstavlja se s novom samostalnom izložbom Vrijeme i grad ( točnije, uz njega izlaže i Gorana Težak pod naslovom Dobra stara budućnost) u zagrebačkoj Galeriji Vladimir Bužančić, u Centru za kulturu Novi Zagreb. Izložba je otvorena do 29., ožujka 2024.

Šuvar izlaže niz ulja na platnu, velikog formata 120 x 86 cm ali i nešto manje formate, uz jajčane tempere na platnu, akril na papir macheu s odabirom zagrebačkih motiva, grad okupan suncem, ljeto je, od samoga središta grada do oboda, od Trga bana Jelačića do Trešnjevke, dajući svakom motivu svoj osebujni pečat, iskreni doprinos umjetnika.

Mnogi su slikali Zagreb, njegove karakteristične vedute, poneki rijetko a neki nikada.

Za niz umjetnika Zagreb je bio nepotrošiva inspiracija, grad kao neprijeporno nadahnuće, pa tako i za Duju Šuvara, koji seriozno kreira u svojim zagrebačkim ciklusima , vrlo strastveno, jako emotivno, prostor življenja sasvim određenih karakteristika i arhitekture i ulica i trgova i života u gradu.

Šuvarova ulja su vrlo sugestivna, privlačna gledatelju, Zagreb je prikazan u najljepšem svjetlu, u najboljem izdanju.

Za mnoge od nas, vezane za Zagreb, na mnogostruke način, grad izgleda upravo tako, bajkovito i inspirativno.

Slikarstvo Duje Šuvara za nizom dobro odabranih karakterističnih zagrebačkih motiva potvrđuje i na ovoj izložbi svoje iznimne mogućnosti i visoke dosege.

Piše: Miroslav Pelikan
23.03.2024. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno