« Svijet
objavljeno prije 11 godina
NIKAD KRAJA

Dugovi Grčke mogli bi izazvati novu globalnu krizu

Grčka je predložila oštre mjere štednje i povećanje poreza, čime je izazvala valove prosvjeda

Masovni prosvjed u Ateni zbog posljedica krize
Masovni prosvjed u Ateni zbog posljedica krize (Getty Images)
Više o

globalna kriza

,

Grčka prosvjed

,

grčka kriza

,

Georgij Papandreu

Grčki premijer Georgij Papandreu upozorio je da bi dugovi Grčke mogli izazvati novu globalnu financijsku krizu, pozivajući Europu da se zauzme za posrnulu članicu a SAD da suzbije financijske spekulacije.

U nastupu u Washingtonu u ponedjeljak, dan prije sastanka s američkim predsjednikom Barackom Obamom, Papandreu je upozorio da grčki golemi dugovi već pogađaju Europu i da bi se mogli proširiti poput domino efekta, čime bi se uvećali troškovi zaduživanje čitavom nizu ostalih prezaduženih zemalja.

"Ako se kriza u Europi bude dalje širila, mogla bi izbiti nova globalna financijska kriza s posljedicama jednako teškim kakve je izazvala kriza potekla iz SAD-a prije dvije godine", izjavio je Papandreu u nastupu u Brookings Institutionu, istraživačkom institutu u Washingtonu.

U nastojanju da sreže nabujali proračunski manjak u visini 13 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), Grčka je predložila oštre mjere štednje i povećanje poreza, čime je izazvala valove prosvjeda na ulicama Atene u proteklim tjednima.

Nepopustljiva kriza ozbiljno je uzdrmala kredibilitet 16-člane eurozone i izazvala duboku podijeljenost članica Europske unije u vezi toga treba li EU priskočiti u pomoć. Grčki premijer kritizira EU što nije snažno poduprla Grčku za vrijeme krize.

"To nije poziv Europi da žurno priskoči u pomoć članici u nevoljama", kazao je Papandreu, upozorivši ipak da bi izostanak zajedničkog djelovanja mogao rezultirati sporijim oporavkom čitave Europe. (hina/metro-portal)


09.03.2010. 11:18:23
Novi komentar
nužno
nužno