« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
VLADA:

Dug umirovljenicima isplaćuje se u drugoj polovici prosinca

Ispunjavamo obveze unatoč teškim vremenima, a do kraja 2013. završit će kompletna isplata duga, poručili su Jadranka Kosor i Ivan Šuker

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Vlada

,

Jadranka Kosor

,

umirovljenici

,

Ivan Šuker

,

dug umirovljenicima

,

Hrvoje Dolenec

,

Umirovljenički fond

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor najavila je danas da će u drugoj polovici prosinca biti isplaćeno ukupno oko 830 milijuna kuna za ratu duga umirovljenicima koju treba isplatiti u ovoj godini.

Vlada je, naime, na današnjoj sjednici donijela odluku o prijenosu 115 tisuća dionica HT-a Umirovljeničkom fondu.

Riječ je o unosu imovine u Umirovljenički fond za isplatu rate duga umirovljenicima u ovoj godini, kazao je državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU Hrvoje Dolenec, podsjećajući da su u protekle tri godine isplaćene sve rate duga po modelu A (pola iznosa u kraćem roku) i prva rata po modelu B (puni iznos u duljem roku).

Ispunjavamo svoje obveze unatoč teškim vremenima u kojima se nalazimo, istaknula je Kosor podsjećajući da će kompletna isplata duga umirovljenicima završiti 2013. godine.

Po podacima koje je iznio ministar financija Ivan Šuker, za isplatu po modelu A (pola iznosa u dvije godine) odlučilo se više od 317 tisuća umirovljenika i za to je isplaćeno ukupno 4,7 milijardi kuna. Oko 120 tisuća umirovljenika odlučilo se za isplatu po modelu B (puni iznos, dvije godine počeka i četiri godine isplate), a dug iznosi ukupno 4,2 milijarde kuna.

Za isplate duga po osnovu obiteljskih i najviših mirovina po modelu A odlučilo se 22 tisuće umirovljenika, a radi se o iznosu od 501 milijun kuna, a po modelu B njih oko 13 tisuća i iznose je 688 milijuna kuna.

To je ukupno 10,19 milijardi kuna, a do kraja 2013. još će trebati ukupno isplatiti oko 2,5 milijardi kuna, kazao je ministar Šuker. Članove Vlade ministar financija izvijestio je i o izdanju desetgodišnjih obveznica vrijednih 1,5 milijardi dolara.

To je prvi put da Hrvatska veće izdanje vrijednosnih papira plasira na američkom tržištu, što nam je otvorilo to tržište za financiranje u budućnosti, kazao je, izražavajući pritom i zadovoljstvo potvrdom dobrog mišljenja o Hrvatskoj.

Ključno pitanje na 26 prezentacija održanih tijekom road showa za to izdanje obveznica bila je deblokada pregovora sa Slovenijom i završetak pregovora s EU, kazao je Šuker.

Članovima Vlade premijerka Kosor poručila je kako se svi moraju uklopiti u limite za proračun 2010. "od kojih je većina niža od limita za ovu godinu".

Vlada je na današnjoj sjednici izviještena i o provedbi protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji tijekom 2007. i 2008. kao i o provedbi programa stručnog osposobljavanja i zapošljavanja hrvatskih branitelja u deset mjeseci ove godine. (hina/metro-portal)

05.11.2009. 19:23:50
Novi komentar
nužno
nužno