« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
POMOĆ I JAČEM SPOLU

"Dudeki" pozivaju obespravljene muškarce da im se pridruže

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (www.dudeki.hr)
Više o

obiteljsko nasilje

,

samohrani očevi

,

Dudeki

,

Damir Bartolčić

,

www.dudeki.hr

"Dudeki" su relativno mlada udruga, osnovana prije nešto manje od godinu dana, no ustrajni su u tome da, kako kažu, ostvare ravnopravnosti i jednako provođenja zakonom predviđenih sankcija, kada je u pitanju obiteljsko nasilje, i za žene i za muškarce.

Predsjednik udruge Damir Bartolčić mišljenja je kako su muškarci pred sudom, prilikom razvoda braka, često u lošijem položaju od žena. Ne želeći dovoditi u pitanje kvalitetu rada centara za socijalnu skrb, Bartolčić ipak drži kako su oni često pristrani i staju na stranu majki.

"Dudeki" su ostvarili kvalitetnu suradnju s odvjetničkim timom po pitanju besplatne pravne pomoći, kao i timom liječnika psihologa, psihijatra i drugih zdravstvenih djelatnika, kada je riječ o provođenju obavezne psihosocijalne terapije.

Cilj nam je suradnja sa svim nadležnim institucijama koje se bave problematikom nasilja u obitelji, te nastojimo osigurati pomoć kako djeci i žrtvama nasilja, tako i njegovu počinitelju, ističe Bartolčić.

Praksa je pokazala da je veliki broj muškaraca tijekom braka bio izložen sustavnom verbalnom maltretiranju svojih partnerica, a bilo je i primjera fizičkog nasilja žena nad muževima.

Počinitelj nasilja mora biti primjereno kažnjen, kaže Bartolčić, no dodaje kako se takvoj osobi ipak mora pružiti i adekvatna stručna pomoć, bilo da je riječ o psihosocijalnoj terapiji ili pak primjerice liječenju od alkoholizma.

U udruzi su se susretali s različitim slučajevima i životnim pričama: među njima je bilo onih koji su bili alkoholičari i stvarni nasilnici u obitelji, ali i onih koji su proglašavani nasilnicima na temelju lažnih optužbi i telefonskih poziva policiji koje su uputile njihove supruge.

O tome se rijetko govori jer muškarci slove kao "fizički jači spol", a u medijskom prostoru, kada je riječ o toj temi, dominiraju ženske udruge, mišljenja je on.

"Dudeki" ipak u budućnosti žele ostvariti dobru suradnju i sa ženskim udrugama, jer se i jedni i drugi zalažu da se nasilje sankcionira.

Udruga broji sedamdesetak članova, što Bartolčić objašnjava činjenicom da se muškarci teže odlučuju povjeravati i svoje probleme iznositi pred drugima. Zbog srama i zatvorenosti, nakon bračnog brodoloma, oni često ostaju zatvoreni u svojim "ljušturama", a u stvarnosti im treba pomoć.

Susretali smo se s problematikom različite težine, jer svaki je brak priča za sebe, a zajedničkom suradnjom neki od tih problema vrlo su uspješno riješeni, poručuje Bartolčić.

Statut udruge definira visok stupanj privatnosti svakog člana, a svi oni koji imaju problema ili pak misle da su im povrijeđena prava mogu dobiti informacije o "Dudekima" na web stranici www.dudeki.hr. (hina/metro-portal)

09.02.2009. 20:51:08
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Mario Paliska
    13.05.2010. 23:48
    Sve je vise i vise otvorenijeg terora nad Hrvatskim muskarcima koga se proganja da ga se odbije i od same pomisli na brak i djecu. U isto vrijema drzava dozvoljava i promotira bolesne,nenormalne istospolne odnose i nekakva ljudska prava "ugrozenim"istospolnim bolesnicima. Vrijeme je da vlada Hrvatske shvati da su i muskarci ljudska bica i kako su i zene sposobne da izazvaju ili pocine obiteljsko nasilje ko sto se polako pocelo shvacati u zapadnim zemljama gdje sve vise i vise zena zavrsava u zatvorima zbog obiteljskog nasilja a vlada Canade je nedavno pocela ukidati novcane fondove koje je do sada davala i trosila na Feministicke organizacije.
    FROM:Citizens Front
    For
    Global Justice and Security
    email-mar.pal.huntforjustice@hotmail.com
  2. avatar
    neno
    04.10.2010. 11:57
    Imam slična iskustva,pa čak i gora. Prošao sam sve institucije(policiju,soc.rad,sudove..),a na kraju sam završio tako da sam se "pomirio" sa ženom i sad trpim svakodnevna maltretiranja sa njezine strane,ali balansiram zbog dobrobiti djece..znam samo da ovakvo stanje kod malo labilnijih osoba dovodi do tragedija u kojoj muškarac opet biva nasilnik,a u gorim slučajevima i monstrum(ne opravdavam postupke) ali bi nadležne ustanove morale istražiti uzroke i na taj način spriječiti takve stvari..u puno slučaja mislim da te institucije su same uzrok (ne sama žena)...napominjem da su u mojem postupku u svrhu ženinih prava žrvovana sva prava djece,muškarca,a i invalida (sam sam invalid)..za konkretno imam i dokaze,pa ako vam treba u svrhu pravde slobodno me kontaktirajte..pozz i puno sreće u radu..
  3. avatar
    Florijan
    12.11.2010. 22:45
    Pozdrav i poštovanje
    Svaka čast što ste pokrenuli ovakvu stranicu.
    Naveo bi svoj primjer iz brako-razvodne parnice.
    Kad je sudac donio presudu u palači pravde i ponudio na potpis dokumente. Zagledao se u napisano i kaže " A vi ste podnijeli tužbu?" začuđeno me upita. Ali presuda je bila donesena i bez da je pročitao tužbu.
    Za čudo sudac je bio muškarac po prezimenu Zluder i presude donosi po svom obrazcu bez obzira tko tuži, muškarac je uvijek kriv.
  4. avatar
    Mario
    14.12.2010. 23:25
    Pozdrav!
    Imam osobno iskustvo što se tiće brako razvodne parnice.
    Ja sam pokrenuo postupak i uz mnogo dokazivanja i vještaćenja,dokazao sam da sam bolji tata i da bolje skrbim o djeci od majke.Donešena je presuda da djeca žive samnom!
    Borba i zdrav razum vodi ka uspjehu, ali svakako djelatnici sudova moraju pomno razmotriti slučaj, a ne raditi šablonski, nismo svi isti!
  5. avatar
    Damir
    27.12.2010. 07:27
    Ja živim u sretnom braku sa ženom i dvoje djece.Pozdravljam ovu inicijativu i potpuno podržavam ovakve udruge .Brak postaje prezrena institucija upravo zato što je previše ženskih udruga, a premalo ovakvih muških.Samim tim se stvara neravnopravnost jer muškarac u braku(ne samo zbog toga) postaje "slabiji"spol.Pozdrav.
  6. avatar
    martin
    04.07.2011. 18:04
    dobar dan
    trebo bi pomoc oko razvoda braka,ja sam stranac tu pa neznam tolko ko sta zena zna,zamolio bi vas jel bi mi mogli pomoc?
  7. avatar
    martin
    04.07.2011. 18:05
    ili mi se javite na moj gmail
    zahvaljujem unaprijed
  8. avatar
    martin
    04.07.2011. 18:08
    jel mimozete dat kakav savjet ili pomoc
  9. avatar
    Ivan
    01.01.2012. 21:06
    U potpunosti podržavam ovu udrugu jel se slažem sa time da nisu majke uvijek sposobne da bi odgajale svoju djecu i uzele je pod svoje...
  10. avatar
    Tomislav
    08.06.2012. 10:21
    Dobar dan! Ja sam pred rastavom braka sa zenom koja je stranac i koja jos nema stalnu boravisnu dozvolu i jos nigdje ne radi, a imamo i dvoje djece. pa zanima ako netko zna koja bi bila moja prava da zadrzim svoju djecu jer ona nebi imala gdje sa njima otici osim svojim roditeljima u stranu zemlju, a djeca imaju nase hrvatsko drzavljansto, molim savjet kako i hvala unaprijed
  11. avatar
    zeljko
    05.02.2013. 14:39
    ja sam samohran otac vec 10 god i nikaka prava nemam,bivsa zena se udala i rodila jos dvoje djece,i ona ima pravo 3 god porodiljno i sva prava iako 10 god nije vidila sina
  12. avatar
    Tonko
    10.04.2013. 10:08
    supruga je odvela malu od 5 g u Toronto no posljednja 2 mj ne dozvoljava mi skype jednom tjedno kao što je bio dogovor, ovaj mjeesec sam prestao plaćati alimentaciju dok mi ne da malu. Molim mišljenje što napraviti i kako doći do moje curice.
  13. avatar
    josip sorić
    24.11.2013. 16:45
    bok!trebam pomoć,sa suprugom sam u braku 10g i sad ona zeli razvod,u tih 10 g smo zivjeli 6g kod njezini staraca u dijelu kuce koju sam ja izgradio ali njezin otac financiro.Pa me zanima dali ja imam kakva prava na dijo te kuce
  14. avatar
    žan
    28.11.2013. 03:26
    u braku 5 god.imamo dvoje djece punac i punica se konstantno miješaju u naš život.supruga je više puta napuštala zajednicu što sama što sa djecom.lažno me prijavljuje za prijetnje i psihičko i fizičko zlostavljanje. branila mi je kontakte sa djecom,a punac je djecu tukao i meni prijetio.prilikom preuzimanja djece punica je tjelesno napala moju majku,pa mi je policija predala djecu.sada me cen.za soc.skrb optužuje da sam na silu oteo djecu i da ih moram vratit kod njenih roditelja
  15. avatar
    Dubravko
    26.02.2014. 20:24
    Postovanje!Sto covjek mora uciniti da bi vidjao svojeg sina?Vec 14 mjeseci nisam vidio sina, a posjedujem valjano rjesenje o susretima i druzenju.Telefonski kontakti su iskljuceni,kao i sinov mobitel,dolaskom u vise navrata na adresu boravka,nitko se ne javlja tj.nikog nema u stanu.Obratio sam se socijalnoj sluzbi u Pescenici,policiji,hrabrom telefonu,ministarstvu soc.skrbi i sada se vama javljam,jer vi ste mi jos jedina preostala nada.Lijepi pozdray!
  16. avatar
    Danilo
    15.11.2015. 14:36
    Trebam, pravnu pomoc...ako moze putem maila da me kontaktirate. Unaprijed hvala.
Novi komentar
nužno
nužno