« Hrvatska
objavljeno prije 9 godina i 9 mjeseci
POPLAVE

Dubrovnik potopljen, Kupa i Mrežnica rastu

Karlovačke rijeke nezaustavljivo rastu, a poplavljena su brojna mjesta uz obalu od Zadra do Dubrovnika

Voda do koljena na Stradunu
Voda do koljena na Stradunu (Twitter)
Više o

Šibenik

,

Dubrovnik

,

kiša

,

poplava

,

voda za piće

,

vodostaj Kupe

,

vodostaj Mrežnice

U Sisačko-moslovačkoj županiji, u Letovaniću, traje borba s Kupom čiji vodostaj raste više od 8 cm na sat. Nešto prije 11 sati otvorena je željeznička pruga Zagreb-Vinkovci na predjelu Banova Jaruga-Novska. Poslijepodne će se zatvoriti odvodni kanal Obed jer je Kupa preko njega počela puniti ribnjak koji je poplavio selo prije nekoliko dana. Popravlja se i puknuti nasip kod tog ribnjaka. Stanovnici Letovanića sa strahom iščekuju vodeni val koji će večeras ili sutra ujutro stići do njihova mjesta. Novu kišu prognostičari najavljuju poslijepodne i u noći na subotu.

Gornjem Mekušju, jugoistočnom predgrađu Karlovca uz Koranu, Kupu i Mrežnicu, vojnici podižu zečji nasip, zbog očekivanog rasta vodostaja rijeka u večernjim satima. Nasip nije uz riječne obale, već uz kuće tog naselja koje su bile poplavljene proljetos, a da bi se spriječio ponovni prodor visokih voda. Karlovački gradonačelnik Damir Jelić obišao je ugrožena naselja te izjavio da se porast vodostaja rijeka očekuje u večernjim satima, pa je potrebno žurno djelovati. No, javnosti je poručio da ovakav preventivni rad nije rješenje, jer Karlovčani trpe štete i strahuju za svakih jačih kiša, već da treba završiti gradnju trajnog nasipa uz Pročistač otpadnih voda.

Iz karlovačke Ispostave Hrvatskih voda poručili su da je u 15 sati vodostaj Korane bio 723, a Kupe 740 centimetara te da su pod vodom državna cesta D36, gradske karlovačke ceste Mala Švarča i Selce (prema Husju), te cesta kod nogometnog stadiona prema Gornjem Mekušju. Na svim tim mjestima poplavne vode blizu su kuća, upozorila je.

Nakon sinoćnjeg grmljavinskog nevremena, Dubrovnik je danas zapljusnula još jedna jaka kiša. U samo nekoliko sati palo je 58 litara kiše. Na terenu su vatrogasci koji rade na ispumpavanju vode i otčepljivanju odvoda. Šahtovi na prometnicama su izletjeli. Zbog velikih oborina poplavljeno je područje Kupara. Promet Jadranskom magistralom na toj dionici je zatvoren, evakuirano je nekoliko obitelji, na terenu su pripadnici hitnih službi, a u tijeku je ispumpavanje vode. Poplavljena je i benzinska postaja.

Zbog velike količine vode zamućen je izvor rijeke Ljute u Župi Dubrovačkoj i voda nije za piće. Također uslijed obilne kiše došlo je i do zamućenja izvorišta Omble, Palate i Duboke Ljute iznad dozvoljene vrijednosti, priopćio je Vodovod Dubrovnik. Tijekom dana očekuje se pojava povišene mutnoće u vodoopskrbnoj mreži Grada Dubrovnika, Župe dubrovačke, Zatona, Trstenog, Brsečina, Orašca i Elafita. Takva voda prije uporabe mora se pustiti da se istaloži te nakon toga bistri dio mora se prokuhati. Voda se može može koristiti za kuhanje, tuširanje, pranje zubi i ostale sanitarne potrebe.

Više od 250 vatrogasnih intervencija, oko 30 potopljenih brodova, uništene javne prometnice i šahtovi samo su dio vidljive štete koju je jučer u Vodicama prouzrokovalo jako nevrijeme praćeno kišom. Zbog nastale štete Vodice i Tribunj koji je također bio jučer zahvaćen nevremenom, danas će županu šibensko-kninskom Goranu Pauku uputiti zahtjev za proglašenje elementarne nepogode.

U Splitu su nakon sinoćnje obilne kiše vatrogasci imali više od dvadeset intervencija. Poplavljen je, među inim, bio Voćni trg u središtu grada, sportska dvorana ASK Split, zgrada FINE u Marmontovoj i više haustora u Šimićevoj ulici, a velika količina vode ispumpavana je i iz KBC Split na Firulama. Osim iz Splita, brojni su bili i pozivi uznemirenih građana s područja Solina, Kaštela, Trogira i Omiša koji su se pribojavali brzog nadiranja vode. Materijalna šteta se još uvijek zbraja.

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnim oborinama zahvatilo je jučer poslijepodne i zadarsko područje. Poplave su zabilježene i u Pakoštanima, Sv. Filip i Jakovu, Biogradu, Bibinjama, Sukošanu i na Dugom otoku.

12.09.2014. 18:01:47
Novi komentar
nužno
nužno