« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
panika u ekonomskom svijetu

Dubai grca u dugovima i nalazi se pred bankrotom

Ekonomski kolaps Dubaia imat će katastrofalne posljedice za regiju i svjetsku ekonomiju

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (MWN)
Više o

Dubai

,

bankrot

,

ekonomska kriza

,

Abu Dhabi

Dubai pred bankrotom! Zvuči nevjerojatno ali Meka luksuza i bogatstva u velikoj je krizi zbog čega su se investitori uplašili i naveliko počeli prodavati dionice azijskih banaka i tvrtki.

Prošlogodišnji financijski kolaps uzeo je svoj danak i cijene nekretnina u Dubaiu pale su za više od 50 posto, izgradnja stotina projekata je zaustavljena, a tisuće stranih radnika je otpušteno.

Prema pisanjima britanskog lista The Independent, Dubai je nakupio oko 80 milijardi dolara stranog duga. Dodatnu paniku izazvale su izjave iz Dubai Worlda, državnog investicijskiogkonglomerata, koji duguje oko 22 milijarde dolara, da neće vraćati dugove idućih šest mjeseci.

Prema gospodarskim analitičarima, Abu Dabi, također dio Ujedinjenih Arapskih Emirata koji ujedno posjeduje velike zalihe nafte, mogao bi priskočiti u pomoć. Ipak, vjerojatnije je da će Dubai morati odustati od svog ekonomskog modela koji se uglavnom bazirao na ekspanziji tržišta nekretnina i priljevu stranog kapitala.

Ekonomski kolaps Dubaia mogao bi imati ozbiljne posljedice za regiju i širu svjetsku ekonomiju, zaključuje na kraju The Independent.

27.11.2009. 09:12:29
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    27.11.2009. 10:54
    baj, baj, dubai... simbol uspješnosti kapitalizma će postati simbolom njegove propasti :-P
Novi komentar
nužno
nužno