« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
TURSKI GENERAL:

Državni udari su stvar prošlosti

Mislimo da je najvažniji aspekt demokracije smjenjivanje vlasti na izborima i demokratskim sredstvima, istaknuo je turski vojni vrh

(Wikipedia)
Više o

Turska

,

državni udar

,

Ilker Basburg

Načelnik glavnog stožera turske vojske izjavio je u ponedjeljak da su državni udari "stvar prošlosti" u Turskoj, zemlji u kojoj su vojnici svrgnuli četiri vlade od 1960.

General Ilker Basburg dao je izjavu novinarima pošto su se prošli tjedan u medijima pojavile nove optužbe o vojnoj uroti protiv islamsko-konzervativnog režima.

"Strpljenje turske vojske isto ima svoje granice ... veoma smo zabrinuti zbog ovih tvrdnja", kazao je.

"Stajalište turske vojske je jasno. Državni udari su stvar prošlosti. Mislimo da je najvažniji aspekt demokracije smjenjivanje vlasti na izborima i demokratskim sredstvima", istaknuo je.

Časopis Taraf koji rado kritički piše o turskoj vojsci, objavio je prošli tjedan dokumente po kojima su vojnici 2003. bili planirali atentate i druge čine radi destabilizacije zemlje, odmah nakon dolaska na vlast umjerenih islamista iz Stranke pravde i razvoja (AKP).

Tuska vojska zanijekala je postojanje takve urote, a general Basburg je u ponedjeljak rekao da će uskoro dati širu izjavu o tome.

Basburg je prošli mjesec osudio "psihološku kampanju" blaćenja vojske, upozorivši na moguće "sukobe između ustanova". (hina/metro-portal)

25.01.2010. 18:45:49
Novi komentar
nužno
nužno