« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
obrazovne reforme

Državna matura - Izazovi i perspektive

U Zagrebu je danas otvorena dvodnevna radionica na kojoj sudjeluju predstavnici vodećih institucija za vanjsko vrednovanje obrazovanja zemalja središnje i jugoistočne Europe

(Igor Sambolec/ CROPIX)
Više o

Želimir Janjić

,

državna matura

,

srednjoškolci

,

maturanti

,

MZOŠ

Na radionicu pod nazivom "Državna matura - Izazovi i perspektive" pozvani su predstavnici iz Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Slovenije, Makedonije i Hrvatske da podijele iskustva u svezi organiziranja državne mature, koja se priprema u nekoliko zemalja regije, a u Hrvatskoj će se po prvi put provesti krajem ove školske godine.

Tijekom dana sudionici će se upoznati s nacionalnim testiranjem u drugim europskim zemljama, a teme su i pravednost u provedbi testiranja, komunikacija s medijima, regionalni projekti suradnje, te razvoj vanjskog vrednovanja obrazovanja. Sudionici će sutra, među ostalim, iznijeti iskustva svojih zemalja u provedbi državne mature i nacionalnog testiranja.

"Uvođenje državne mature jedan je od najznačajnijih koraka u unaprjeđenju odgojno-obrazovnog sustava, poboljšanju kvalitete i učinkovitosti znanja, što je u svim europskim zemljama prepoznato kao osnovna pokretačka snaga razvoja gospodarstva i društva u cjelini", rekao je, otvarajući radionicu, državni tajnik za srednjoškolsko obrazovanje Želimir Janjić.

Kao razlog uvođenja radikalnih promjena u obrazovni sustav, poput državne mature i vanjskog vrednovanja, Janjić je naveo zastarjelost i neučinkovitost prijašnjeg modela koji ne može pratiti sve veće tehnološke, gospodarske i društvene promjene.

Izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom učenika na probnu državnu maturu, provedenu ovoga proljeća.

"Odaziv je bio više od 95 posto od ukupnog broja učenika 3. razreda svih četverogodišnjih srednjih škola u Hrvatskoj", istaknuo je Janjić, rekavši da su tako učenici dobili uvid u proces polaganja ispita koji ih očekuje već sljedeće 2010. godine.

Uvođenje državne mature, ali i drugih oblika nacionalnih testiranja, omogućava objektivnu procjenu znanja, kako bi se učenici pravodobno i temeljito pripremili za kreiranje vlastite budućnosti, ovisno o svojim životnim planovima i željama.

"Svrha je da ovaj regionalni dijalog i razmjena iskustva rezultiraju zajedničkim projektima u razvoju obrazovanja budući da su sve zemlje u regiji suočene sa sličnim izazovima", rekao je ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja Goran Sirovatka.

Radionicu organiziraju hrvatsko Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja i Svjetska banka. (hina/ metro-portal)

21.09.2009. 12:39:11
Novi komentar
nužno
nužno