« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
TOMO ILI BORO?

Drugi krug izbora za predsjednika Srbije

Hoće li ovoga puta Nikolić privući dovoljno glasača da nadmaši Tadića ili će izgubiti drugi put za redom

Nikolić ili Tadić, pitanje je sad ...
Nikolić ili Tadić, pitanje je sad ... (Arhiva)
Više o

Srbija

,

Boris Tadić

,

Tomislav Nikolić

,

predsjednički izbori

U Srbiji su u nedjelju u sedam sati ujutro otvorena biračka mjesta za drugi krug izbora za srbijanskog predsjednika u kojem glasači biraju između dosadašnjeg predsjednika Borisa Tadića i kandidata oporbene Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića.

Na izborima će do nedjelje navečer u 20 sati moći glasovati 6.771.479 birača, na ukupno 8.390 biračkih mjesta, među kojima je i 38 biračkih mjesta u 22 strane države.

Građani Srbije biraće između kandidata koalicije oko vladajuće Demokratske stranke (DS) Borisa Tadića i kandidata oporbene Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića.

Tadić i Nikolić osvojili su najveći broj glasova među 12 kandidata, koliko ih je sudjelovalo u prvom krugu izbora za predsjednika Srbije održanom 6. svibnja, kada su u Srbiji također održani i parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori.

Po važećem srbijanskom ustavu, usvojenom krajem listopada 2006., predsjednik može biti uzastopno biran na dva petogodišnja mandata, a ovo je treći put da se Tadić i Nikolić suočavaju u drugom krugu izbora za srbijanskog predsjednika.

Na posljednjim srbijanskim predsjedničkim izborima početkom 2008., u prvom krugu je Nikolić, tada kao kandidat Srpske radikalne stranke, osvojio gotovo 40 posto glasova i bio je bolji od Tadića koji je dobio nešto iznad 35 posto, ali je u drugom krugu pobijedio Tadić s 50,5 posto, dok je Nikolić dobio 47,9 posto glasova.

Tadić i Nikolić također su bili konkurenti u drugom krugu izbora za predsjednika Srbije sredinom 2004., u sklopu tadašnje Državne zajednice Srbije i Crne Gore, kada je Tadić također pobijedio u drugom krugu. Tadiću bi, pobijedi li na izborima za predsjednika Srbije, to praktično bio treći uzastopni mandat, a formalno drugi, pošto se mandati broje od donošenja novog srbijanskog ustava 2006.

Na Kosovu će, uz pomoć Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), također biti omogućeno glasovanje, kao što je bilo i prije dva tjedna na općim srbijanskim izborima.

Na temelju dogovora srbijanskog državnog izbornog povjerenstva i OESS-a, glasovanje na Kosovu bit će organizirano u 28 mjesta, a glasovat će se na ukupno 90 biračkih mjesta.

OESS će se, kako su proteklih dana izvještavali beogradski mediji, brinuti samo za proces glasovanja, dok će glasovi po završetku izbora biti prebačeni u južnosrbijanska mjesta Rašku i Vranje, gdje će glasove brojati članovi srbijanskog državnog izbornog povjerenstva.

Konačni rezultati, po zakonu, moraju biti poznati najkasnije do četvrtka 24. svibnja u 20 sati. U drugom krugu glasovanja za predsjednika države, prema postojećem izbornom zakonu, bit će izabran kandidat koji dobije najveći broj glasova, a ako bi obojica kandidata osvojila jednak broj glasova birači bi za 15 dana ponovno trebali izići na birališta.


20.05.2012. 09:02:00
Novi komentar
nužno
nužno