« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 6 mjeseci
SC

Drugi dan 8. Velesajma kulture

Uz stalne programe, drugi dan Velesajma kulture donosi biciklistički bonton, radionice fizičkog sučelja i video večer

Program Velesajma kulture
Više o

Velesajam kulture

,

program

15-16.30 sati /prezentacija "Zašto bicikl i biciklistički bon-ton" /predavanje „Klimatske promjene i bicikl"@ MM centar

Predavači: Dario Polančec /Iris Jeričević  

Riječ je o prezentaciji koja će prikazati prednosti bicikliranja, odgovoriti na pitanja zašto koristiti bicikl kao prijevozno sredstvo, podsjetiti  na ljubav prema pedaliranju koja je svima usađena od ranog djetinstva, pojasniti kako, vozeći bicikl, podići kvalitetu života te prikazati kako je bicikl zahvalniji odabir u odnosu na automobil za vožnju gradom poput Zagreba. Drugi dio predavanja obuhvatit će što sve moramo znati kako bi mogli poštivati ostale sudionke u prometu i biti primjer ostalima. Također će biti riječi kako se zaštiti od potencijalnih opasnih situacija.

17 -20  sati /Radionica fizičkog sučelja Teremin i Teremidi @ MM centar

Teremin (prvotno nazvan eterofon,tereminofon ili termenvox/tereminvox) jedan je od najranijih elektronskih instrumenata. Patentirao ga je Rus Lev Sergeyevich Termen 1928. godine, a posebnost teremina je u tome da je to možda i jedini glazbeni instrument koji se svira bez doticanja. Sastoji se od dva radijska oscilatora i dvije antene. Teremin se svira tako da glazbenik pomiče svoje ruke oko dviju antena te na taj način regulira glasnoću i visinu tona. Teremidi je prošireni sklop koji koristi Arduino mikro kontroler kako bi teremin povezao s kompjuterom ili s postojećim MIDI glazbenim instrumentom.

Radionica je namijenjena i novorođenima i stručnjacima. Vodi Borut Savski, a pomažu Robertina Šebjanić i članovi ljubljanskog Theremin Orchestra.

17-18 sati / O MM 3 / VHS VIDEO VEČER /Arhiva MM centra

Sjećate se VHS-a? Imate li još  negdje VHS po ladicama? Vlastitu snimku? Ili neki vama drag film? Ili snimljena TV emisija, dječja predstava u kojoj glumite? Ili... tko zna što smo već tada gledali...

Ako imate nešto tako na VHS kazeti i niste odavno pogledali, sad je prilika!

Projekt O MM vas poziva na prvu VHS VIDEO VEČER!

Donesite i podjelite s nama vaše omiljene VHS snimke uz prethodan uvod zašto baš tu snimku želite podijeliti je li ta snimka za vas umjetničko djelo ili nije!

Prijeve na ommprojekt@gmail.com.

17-22 sata/  MODNI  SALON @ foyer &TD

organizatorica: Ivana Biočina i Goran Jovanović

Modni salon je dvodnevni događaj na kojem će desetak najzanimljivijih mladih hrvatskih modnih dizajnera dobiti priliku predstaviti svoj rad. Izaberite svoj primjerak odjeće ili modnih dodataka te podržite mlade dizajnere

19 sati / Promocija knjige Anđela Jurkasa "Soundtrack života" @ Cafee &TD

"Iznimno originalan i zanimljiv koncept knjige, a nadasve zabavna i čitka realizacija...Mislim da u poplavi self help literature još nitko nikada nije toliko originalno i zabavno ponudio praktična rješenja kako zaista poboljšati svoj život spojivši pop kulturu i glazbu na praktični način s idejom poboljšanja života..." - Hrvoje Marjanović, producent, kolumnist

19.30 /filmski program: XX / predstavljanje hrvatskih mladih autorica @MM centar

Urednik programa:Luka Kosmat

Program je zamišljen kao predstavljanje hrvatskih mladih autorica, od kojih su se neke već afirmirale na domaćim i inozemnim filmskim festivalima, poput  Dalije Dozet,  Nede Radić, Sonje Tarokić, Hane Jusić, Lucije Mrzljak, Antonije Putić  i  drugih.. U filmu kao dominantno muškom svijetu, fenomen pojave iznimno nadarenih autorica zaslužio je priliku za pregled njihovih dosadašnjih radova. Iako se ne može govoriti o stilskom ili tematskom zajedništvu njihovih filmova, u njima se isprepliću problemi suvremene situacije društva u cijelosti - pozicija žene i mogućnost samoostvarenja u tradicionalnoj sredini, problematiziranje romantičnih odnosa, senzibilizacija okoline o problemima manjina u Hrvatskoj.

ANIMIRANI
"IV Towers" Tea Stražičić
"O snu" "Ptič" Lucija Mrzljak
izbor iz radova Petra zlonoga

IGRANI
"Zimica" Hana Jušić

"Kurvo"Sonja Tarokić

"Pametnice" S.Tarokić i H. Jušić

"Ne znaš ljubiti, ne znaš mrziti, ni ubiti ne bi znala"
"Bijes jede dušu"
Janja Pilić

"Ukradeno"
"Mama "
Ivana Škrabalo

„Mi na suncu", „Room service" 
Neda Radić

20 sati / Predstava: Ana Catarina Vieira, Angelo Madureira: Nafta @ &TD Velika

Izvođači: Jorge Correa Bethencourt, Vladimir Ježić, Marko Kalc, Tanja Kalčić, Martina Rukavina i Nives Soldičić / Glazbu i zvuk:  Josip Maršić i Zoran Medved / Dizajn svjetla: Juliana Augusta Vieira i Saša Fistrić / Kostimografija: Jasna Bajlo / Dizajn: André von Ah / Projektna ideja: Zvonimir Dobrović, Velid Đekić i Davor Mišković / Produkcija: Perforacije, Drugo more

U vrijeme, ekonomskih kriza kao što je ova, kojoj kraj vide samo mešetari ljudskim sudbinama i glasovima, a neće joj,nažalost, pomoći niti dvostruko dno, ekonomija je druga po važnosti 'ona riječ'. Prva je, naravno, još uvijek, ali u sve većoj panici, nafta. Ona je svjetska tema pa je i predstava, koju u koprodukciji festivala Perforacije i riječke udruge Drugo more, zaslužila tako zvučno ime. Riječ je o projektu brazilskih koreografa Ane Catarine Vieire i Angela Madureire temeljenog na povijesnim referencama, poput već pomalo zaboravljene priče o riječkoj rafineriji, preko kojih se bave temama ekonomije i ekologije, na razmeđi kojih stoji ponekad i puko preživljavanje. Uronjenost u kontekst, na čemu inzistira ova koprodukcija, povezuje iskusne brazilske umjetnike sa skupinom pet suvremenih plesača iz Rijeke.

21.30 /koncert: Žen & Olovni ples @ &TD mala

Grupa Žen  djeluje u Zagrebu, a tijekom nekoliko godina svoj postojanja i glazbovanja održali su brojne koncerte u regiji, napravili dva EP izdanja, snimili pjesmu za Grlićev film Neka ostane među nama te su bili predgrupa Disciplini Kitschme. Trenutno pripremaju snimanje svog prvog albuma, kao i dvije veće turneje. Glazba koju izvodi Žen ima elemente post i math rocka, indie popa i krauta. Žen čine talentirane glazbenice Eva Badanjek (električna gitara, vokal), Sara Ercegović (bubnjevi, klavijature, vokal) i Ivona Ivković (bas gitara).

Dugoselska grupa Olovni ples nastala je 2007. godine, u ideji stvaranja vlastite glazbe spojene s postojećom poezijom. Polako, ali uporno, višegodišnjim je radom bend gradio svoju publiku, doslovno čovjeka po čovjeka. Pod utjecajem bluesa i poezije, stvorili su vlastiti vrlo originalni zvuk, koji je najbolje opisati kao poetski folk rock blues. U razdoblju od 2007. do 2011. godine Olovni ples je izdao 5 albuma za nezavisne izdavače Slušaj Najglasnije Zdenka Franjića i Brlog Records iz Zadra.

22 sata / predstava: I. Buljan: Ma and Al @dvorana SEK Teatra&TD

Predstava Ma and Al nastala je iz dijelova tekstova J. D. Salingera i Bernard-Marie Koltesa u kojima pasionirani čitatelj može prepoznati roditeljski par iz disfunkcionalne obitelji Glass.

Prostor izvedbe je organiziran kroz svjetlosne otoke, a Ma  and Al (Senka Bulić i Marko Mandić) s vremena na vrijeme, osim što kroz predstavu mijenjaju uloge, uskaču i u ulogu gledatelja, promatrajući zajedno s ostatkom publike što radi onaj drugi te tako svjedoče odvijanju radnje, koja se pripovijeda u osnovnim crtama fabule.

22 -04h Glitch Hop Shop @ Klub SC

phillipe (CFSN / Beat Busters)

robert radamant (egoboobits / jamendo)

U posljednjih nekoliko godina dolazi do nagle popularizacije nekoć alternativnih elektroničkih glazbenih pravaca. Prouzrokovano stagnacijom i manjkom inovacija u polju kreativnog glazbenog stvaralaštva, došlo je do svojevrsnog zasićenja ljubitelja glazbe na struju. Dubstep je u tom smislu definitivno najbolji primjer. Do prije par godina gotovo nitko nije ni čuo za taj izraz, a danas je dubstep prisutan na većini redovnih klupskih programa. Takvi eventi su najčešće vrlo uspješni, a klubovi dupkom puni. Unatoč tome krećemo korak dalje kako bismo zagrebačkim clubberima predstavili još jedan, vrlo energičan i plesni, ali u nas još uvijek relativno nepoznat glazbeni stil pod imenom glitch hop.

23-04 h DJ program: plesaonica iznenađenja @ Caffe &TD

 

15.12.2011. 09:38:43
Novi komentar
nužno
nužno