« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
SLOVENSKA MINISTRICA:

Drugi blok NE Krško još je u fazi ideje

Nacionalni energetski program Slovenije predviđa gradnju NE Krško 2, ali je do početka gradnje još dug put

Krško
Krško (Cropix)
Više o

NE Krško

,

NE Krško 2

Gradnja drugog bloka nuklearke Krško još je daleko, iako je ona stavljena u nacionalni energetski program, izjavila je u srijedu u razgovoru za drugi dnevnik Slovenske televizije ministrica gospodarstva Darja Radič, prenosi Hina.

"Nacrt energetskog programa je napisan, u njemu je i drugi blok nuklearke, ali prije nego što o programu počne javna rasprava i prije nego što bude prihvaćen, treba prema zakonu osigurati ekološku suglasnost. Drugi blok nuklearke za sada je još u fazi ideje, a do donošenja odluke bit će potrebno više godina", rekla je Radič.

Dodala je da će jedan od najvažnijih elemenata pri mogućem donošenju odluke da li postaviti drugi blok nuklearke ili ne, biti "društvena prihvatljivost" novog nuklearnog objekta.

"Trebat će osigurati društvenu prihvatljivost ne samo u Sloveniji nego i šire, te dobiti suglasnost susjednih država", rekla je Radič.

Radič je komentirala i javnu raspravu koja se u Sloveniji vodi o budućem razvoju energetike, termoelektrana ili nuklearka. Mišljenja se razilaze oko izgradnje šestog bloka termocentale na domaći ugljen u Šoštanju, koja bi stajala oko 1,2 milijarde eura, ili drugi blok nuklearke koji bi stajao izeđu 3,5 i 4,5 milijardi.

Radič je izjavila da se ne radi o energetskim projektima koji se međusobno isključuju, ali je ponovila i velike rezerve koje je i prije iznosila u vezi nastavka investicije u termocentralu. Istaknula je da bi gradnja drugog bloka nuklearke, iako u startu mnogo skuplja investicija, bila ekonomičnija odnosno isplatljivija od gradnje centrala na fosilna goriva.

24.03.2011. 12:46:00
Novi komentar
nužno
nužno