« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
humanitarni uspjeh

Druga donacija koštane srži iz hrvatskog nacionalnog registra

Iz Zaklade Ana Rukavina i dalje upozoravaju na važnost darivanja

(Joško Ponos/ CROPIX)
Više o

Ana Rukavina

,

Zaklada Ana Rukavina

,

koštana srž

,

Marija Rukavina

Po drugi puta iz hrvatskog nacionalnog Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži darovane su matične stanice za oboljelog od leukemije, priopćila je Zaklada Ana Rukavina.

U hrvatskom registru pronađen je odgovarajući darivatelj te se na zahtjev engleskog registra Anthony Nolan proveo postupak prikupljanja matičnih stanica koje su dostavljene u Englesku. Iako su imena donora i primatelja matičnih stanica medicinska tajna, time se još jednom potvrđuje humanost dobrovoljnih darivatelja hrvatskog registra, ističe Zaklada u priopćenju.

Navodi se kako je akcijama Zaklade Ana Rukavina do sada u Registar upisano više od 33 tisuće potencijalnih darivatelja, od čega je tipizirano 12.575, dok ostali uzorci tek čekaju na tipizaciju.

"Anin san i obećanje koje joj je dano u posljednjim danima života ostvaruje se upravo onako kako je ona zamislila. Vijest da su hrvatski donori spasili već drugi život daje nam veliki poticaj da nastavimo još s većim žarom provoditi naše aktivnosti, a posebno na tipizaciji svih prikupljenih uzoraka krvi kako bi Registar postao još operativniji i omogućio još veće šanse u spašavanju života oboljelih", naglasila je u priopćenju upraviteljica Zaklade, Marija Rukavina.

Zaklada Ana Rukavina osnovana je početkom 2007. godine s misijom sustavnog rada na proširenju Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i osnivanja javne Banke krvi iz pupkovine. Zaklada će nastaviti s misijom prikupljanja financijskih i drugih resursa za rad i širenje hrvatskog Registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i rad javne Banke matičnih stanica krvi iz pupkovine "Ana Rukavina", navodi se u priopćenju.

Prva donacija iz Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži za spas života izvan Hrvatske, u Austriji, bila je u srpnju ove godine. (hina/metro-portal)

09.10.2009. 11:16:03
Novi komentar
nužno
nužno