« Život
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
dug život

Drastično raste broj stogodišnjaka

Svijest o potrebi zdravog života i napredak medicine dovest će do šest milijuna stogodišnjaka za četrdesetak godina

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

darovi za stogodišnjake

,

stogodišnjaci

U tom, nekoć doslovce nepostojećem klubu osoba starijih od 100 godina moglo bi se do sredine ovoga stoljeća naći gotovo šest milijuna ljudi.

Njihov broj već skočio s procijenjenih nekoliko tisuća sredinom prošloga stoljeća na današnjih više od 340.000, s najvećom koncentracijom u SAD-u i Japanu, pokazuju posljednji popisi stanovništva.

Procjenjuje se da će njihov broj u ukupnom stanovništvu do 2050. godine porasti 20 puta, čime će postati najbrže rastući dio populacije.

Sve veći broj stogodišnjaka demografi pripisuju dobroj zdravstvenoj skrbi i kvalitetnoj prehrani čime je smanjena stopa srčanih bolesti i moždanih udara.

Važni čimbenici su životni stil i genetika, a zasluge imaju i liječnici koji su danas spremni agresivnije liječiti ljude poznije dobi.

Japan, poznat po nemasnoj prehrani kojom dominira riba i riža, imat će 2050. najveći broj stogodišnjaka, njih 647.000, ili jedan posto ukupnog stanovništva.

Italija, Grčka, Monako i Singapur, zahvaljujući ugodnoj klimi, također će se moći pohvaliti velikim udjelom stogodišnjaka, od kojih će većina biti žene.

Očekuje se da će se u SAD-u njihov broj do 2050. povećati sa 75.000 na više od 600.000.

Izvor: Hina

19.07.2009. 20:25:43
Novi komentar
nužno
nužno