« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 8 mjeseci
trgovci čujete?!

Drastični pad nafte

Nafta drugi puta ove godine obara rekorde, sada one najniže

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pojeftinjenje

,

nafta

,

cijena benzina

Cijene nafte spustile su se u petak na međunarodnim tržištima ispod razine od 64 dolara za barel, prateći kretanja cijena na ostalim tržištima i na dobrom putu da zabilježe najveći pad na mjesečnoj razini u povijesti trgovanja.

Barel sirove nafte za isporuke u prosincu pojeftinio je do podneva na američkom tržištu 2,66 dolara, kliznuvši na 63,30 dolara, nakon što je nakratko potonuo i na 63,12 dolara. Na londonskom je tržištu bio u minusu 2,89 dolara, spustivši se na 60,82 dolara.

U ovom su mjesecu cijene pale za oko 35 posto, što je njihovo najsnažnije klizanje na mjesečnoj razini u povijesti trgovanja. Njihov pad potaknula je objava slabih gospodarskih pokazatelja iz SAD-a koji su protumačeni kao nova u nizu naznaka naglog smanjenja potražnje u najvećem svjetskom potrošaču energenata.

Tako su podaci američke vlade u četvrtak pokazali pad aktivnosti u američkom gospodarstvu u trećem tromjesečju za 0,3 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. To je najsnažniji pad u proteklih sedam godina, a njegova je objava potpirila pad cijena na tržištima roba i dionica koje su također na dobrom putu da zabilježe najlošiji mjesec u povijesti trgovanja.

"Cijene nafte padaju zbog slabih prognoza o potražnji i spoznaje da će proći podosta vremena dok sniženja ključnih kamatnih stopa ne potaknu oporavak", zaključio je Christopher Bellew iz Bache Commoditiesa.

Dodatan je pritisak na cijene roba generiralo jačanje dolara, zbog kojeg je imovina sa cijenama izraženim u američkoj valuti manje privlačna ulagačima.

U odvojenom je izvješću Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila da je referentna košarica njegove nafte u četvrtak bila u plusu 1,79 dolara, dosegnuvši cijenu od 59,92 dolara. (hina/metro-portal)

31.10.2008. 13:33:02
Novi komentar
nužno
nužno