« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
149%

Drastičan porast broja krađa na bankomatima

Iz Europske unije stižu nova upozorenja korisnicima bankomata koji sve češće postaju mete lopova, dok je policija gotovo nemoćna.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

krađe na bankomatima

,

prijevare bankomat

Broj prijevara i prikupljanja informacija o bankovnim računima putem bankomata u drastičnom je porastu. Aktualne statistike Europske unije pokazuju da je u usporedbi s 2007. broj prijevara prošle godine porasao za čak 149%.

Kako je objavila ENISA, Europska agencija koja se bavi pitanjima sigurnosti informacija i informacijskih mreža, u Europi se godišnja šteta od krađa na bankomatima popela na pola milijarde eura.

Tehnika kojom lopovi najčešće dolaze do cilja zove se skimming, odnosno zloporaba i krađa identiteta na kreditnim karticama. Tehnika je postala posebno opasna ali i učinkovita razvijem tzv. skimming 2.0 sustava kojeg je vrlo teško otkriti.

Dok su lopovi prije ugrađivali kamere kako bi snimili PIN, sada originalne tipkovnice jednostavno prekriju lažnima koje memoriraju sve potrebne podatke, a pomoću malih uređaja smještenih na mjestu ubacivanja kartice, skeniraju se na njoj pohranjene informacije. Lopovi tada na temelju prikupljenih podataka izrađuju lažne kartice te korištenjem običnog bankomata i PINa isprazne račune žrtvava. Kako do krađa najčešće dolazi u inozemstvu, hvatanje lopova i utjerivanje izgubljenoga novca gotovo je nemoguće.

ENISA stoga preporučuje svim korisnicima bankomata da prije unošenja PINa provjere tipkovnicu i mjesto ubacivanja kartice. Također, preporučljivo je koristiti uređaje koji se nalaze u samim bankama, jer statistika pokazuje da lopovi uglavnom napadaju samostojeće bankomate i one postavljene na benzinskim postajama, u zračnim lukama i prodavaonicama. 

07.09.2009. 13:29:06
Novi komentar
nužno
nužno