« Hrvatska
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
LGBT

Doznajte kako je biti gej u Hrvatskoj i Europi

Danas je Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije
Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (Arhiva)
Više o

LGBT

,

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije

,

Agencija Europske unije za temeljna prava

Gotovo svaka druga osoba LGBT zajednice (lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe) u zemljama Europske unije i Hrvatskoj osjetila se prošle godine diskriminiranom ili zlostavljanom zbog svoje spolne orijentacije, a 26 posto ih je bilo napadnuto ili doživjelo prijetnju nasiljem.

Pokazuju to iskustva više od 93 tisuće punoljetnih LGBT osoba ispitanih upitnikom anonimne internetske ankete, čije je rezultate objavila danas, na Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije, Agencija Europske unije za temeljna prava. 

Ispitanici su naveli i da su često bili žrtve nasilja. U posljednjih pet godina 26 posto ih je bilo napadnuto ili doživjelo prijetnju nasiljem. Incidenti se najčešće događaju vani, na javnim mjestima, a počinitelji su obično muškarci u grupi. U rezultatima ankete navodi se i da je sedam posto slučajeva nasilja u protekloj godini počinio član obitelji ili kućanstva žrtve.

Ispitane LGBT osobe izjasnile su se i da često ne prijavljuju slučajeve diskriminacije jer ne vjeruju da će se išta promijeniti (60 posto) ili ne znaju kako i gdje te slučajeve prijaviti (30 posto). Samo 22 posto najtežih zločina iz mržnje bilo je prijavljeno policiji. Gotovo polovina ispitanika koji nisu prijavili slučajeve smatrala je da policija ne bi ništa poduzela.

Ineternetska anketa o diskriminaciji i govoru mržnje prema LGBT osobama provedena je u razdoblju od travnja do srpnja 2012. na sva 23 službena jezika EU (osim irskog) te na katalonskom, hrvatskom, luksemburškom, ruskom i turskom jeziku.

U svakoj državi u kojoj je provedena anketa dvije trećine ispitanika svjedočilo je o negativnim komentarima ili ponašanju tijekom posla, a trećina ih je navela da su se osjećali diskriminirano u području zdravstvene i socijalne skrbi te obrazovanja.

Tijekom školovanja do 18. godine života dvije trećine LGBT ispitanika skrivalo je svoju orijentaciju u školi, a najmanje 60 posto ih je osobno doživjelo negativne komentare u školi. Posebno se to odnosi na homoseksualne i biseksualne muškarce.

Istraživanje pokazuje i da samo 48 posto LGBT osoba u EU i Hrvatskoj otvoreno komunicira s članovima obitelji o svojoj spolnoj orijentaciji, a 28 posto o tome ne govori ni s kim. Dvije trećine izbjegava držanje za ruku s partnerom u javnosti iz straha od napada, prijetnji ili zlostavljanja, a čak tri četvrtine homoseksualnih i biseksualnih muških ispitanika ustručava se takvog ponašanja u javnosti.

Iako se navedeni podaci ne odnose na sve LGBT osobe u EU i Hrvatskoj, obuhvaćena je vrlo velika skupina ispitanika, pa Agencija Europske unije za temeljna prava (European Union Agency for Fundamental Rights -FRA) koja je osmislila anketu ističe da je riječ o "dosad najvećem skupu empirijskih podataka ove vrste u Europi".

Na temelju zahtjeva Europske komisije, anketu je osmislila Agencija Europske unije za temeljna prava (European Union Agency for Fundamental Rights -FRA), a provodila ju je tvrtka Gallup Europe. ILGA-Europe, krovna europska organizacija koja zastupa LGBT organizacije u civilnom društvu, pružala je potporu projektu pomoću svojih nacionalnih stručnjaka.

17.05.2013. 09:36:51
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Tika Taka
    17.05.2013. 10:14
    znate li kako je biti bez kune u Hrvatskoj? Nabijem vas i sve te pederčine na neku stvar
  2. avatar
    urbanjungle
    17.05.2013. 14:11
    mora biti jebeno
Novi komentar
nužno
nužno