« Svijet
objavljeno prije 4 godine
PRESUDA

Doživotni zatvor za Perkovića i Mustača

Visoki zemaljski sud u Münchenu osudio je bivše pripadnike jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača na kaznu doživotnog zatvora

Doživotni zatvor za naručitelje ubojstva?
Doživotni zatvor za naručitelje ubojstva? (Arhiva)
Više o

presuda

,

Stjepan Đureković

,

Josip Perković

,

Zdravko Mustać

Visoki zemaljski sud u Münchenu osudio je bivše pripadnike jugoslavenskih i hrvatskih tajnih službi Josipa Perkovića i Zdravka Mustača na kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Njemački sud tereti Perkovića i Mustača da su kao rukovoditelji republičkog odjela jugoslavenske tajne službe organizirali političko ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Münchenu 1983. godine.

Vijest o izricanju presude Perkoviću i Mustaču je jedno vrijeme bila glavna vijest na portalu TV-postaje ARD, tagesschau.de, jednom od najvažnijih news-portala u Njemačkoj. Navodi se da u presudi stoji kako su oni „sukrivci za nasilnu smrt Stjepana Đurekovića". I dodaje kako „oni doduše nisu sami izveli ubojstvo, ali su ga očito svjesno naredili".

Tagesschau.de napominje da tijekom suđenja „nije bilo čvrstih dokaza za to, ali da je bio bogat mozaik izjava svjedoka, koji su saslušani tijekom 21-mjesečnog suđenja". Ovaj portal podsjeća i da su Perković i Mustač izručeni Njemačkoj nakon duge procedure i nakon komplikacija koje su nastale nakon donošenja „Lex Perković", kojim je, kako piše ovaj portal, „socijalistička vlada u Zagrebu pokušala spriječiti izručenje".

To pokazuje, kako zaključuje tagesschau.de, koliko je još uvijek jak utjecaj starih veza i poznanstava u današnjoj politici te balkanske države.

Spiegel.de piše da su „dva Hrvata (Perković i Mustač, nap. red.) presudom označeni kao sukrivci za smrt protivnika režima Stjepana Đurekovića 1983." Dodaje se kako su optuženici tijekom cijelog sudskog postupka šutjeli. Spiegel.de dodaje kako su oni izručeni tek 2014. - nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju, i to „na pritisak Njemačke".

Najčitaniji njemački tabloid bild.de pod naslovom „Doživotne zatvorske kazne u procesu zbog ubojstva disidenta" objašnjava zbog čega je uopće do suđenja došlo tako kasno, čak 33 godine nakon ubojstva Stjepana Đurekovića. Razlog je „međunarodno pravo". Tek je naime, piše bild.de, ulaskom Hrvatske u EU u srpnju 2013. godine stvorena pravna pretpostavka da Hrvatska na temelju Europskog uhidbenog naloga mora izručiti bivše djelatnike Službe državne sigurnosti.

„Hrvatska je nabrzinu usvojila zakon koji je onemogućio izručenje, ali je Zagreb popustio zbog velikog pritiska EU", podsjeća Bild.

 

04.08.2016. 08:02:00
Novi komentar
nužno
nužno