« Svijet
objavljeno prije 12 godina
KAZNA ZA ZLOČIN

Doživotni zatvor ubojicama redovnice Lukrecije Mamić

"Ministarstvo pravosuđa je zadovoljno, dvojica mlađih muškaraca koje smo izveli pred sud osuđeni su na kaznu doživotnog zatvora", rekao je državni odvjetnik

Fotografija vijesti
Više o

ubojstvo

,

zatvor

,

Burundi

,

Lukrecija Mamić

Sud u Burundiju osudio je u petak na doživotni zatvor dvojicu Burundijaca za ubojstva hrvatske redovnice Lukrecije Mamić i talijanskog volontera, doznaje se od nekoliko izvora, javlja Hina.

"Ministarstvo pravosuđa je zadovoljno, dvojica mlađih muškaraca koje smo izveli pred sud osuđeni su na kaznu doživotnog zatvora", rekao je u telefonskom razgovoru za agenciju France Presse državni odvjetnik u Ngoziju, na sjeveru zemlje, Isidore Ntakarutimana.

Ta dvojica, u dobi od 20 i 24 godine, koji međutim još pohađaju srednju školu, osuđeni su za ubojstvo, razbojstvo, otmicu, nanošenje tjelesnih ozljeda, nezakonito posjedovanje oružja i zločinačko udruživanje. Suđeno im je po hitnom postupku na temelju nepobitnih dokaza, bez odvjetnika.

"Suci nisu utvrdili visinu odštete koja se treba isplatiti rodbini žrtava, budući da nitko nije podigao tužbu, ali oni to mogu učiniti bilo kada, a sud će zatim odrediti visinu iznosa", kazao je Ntakarutimana.

Lukrecija Mamić, redovnica Družbe sestara službenica milosrđa (Ancelle della Carita), ubijena je u napadu u noći na ponedjeljak na katoličku misiju u Kirembi oko 140 km sjeverno od Bujumbure, uz ruandsku granicu. Pljačkaši su poglavaricu samostana sestru Carlu koja je iz Italije, odveli kao taoca zajedno s talijanskim volonterom Francescom Bazzanijem, kojega su također ubili, a sestri Carli izrezali su ruke.

Dvojicu napadača policija je uhitila u ponedjeljak, navodeći odmah da je motiv napada pljačka.

Državni odvjetnik u Ngoziju ocijenio je, obrazlažući vođenje hitnoga sudskog postupka, da se "suđenje moralo brzo provesti kako bi međunarodna zajednica doznala istinu, motiv zločina i kako bi prekinula nagađanja onih koji su ga htjeli pripisati novom pobunjeničkom pokretu".

No talijanski počasni konzul u Burundiju Guido Ghirini izrazio je žaljenje što "nije bilo temeljite istrage kojom bi se utvrdilo jesu li ta dvojica djelovala sama ili ne".

Tijela dvoje žrtava dopremljena su u Italiju u noći na četvrtak.

02.12.2011. 18:38:41
Novi komentar
nužno
nužno