« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 11 mjeseci
'POLITIČKI FOLKLOR'

Dovršena saborska rasprava o rebalansu

Iz oporbe tvrde da Vladin 'udar' na siromašne nema cilj, a vladajući poručuju kako bi odgađanje 'rezova' teško palo gospodarstvu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Sabor

,

Josip Leko

,

Ivan Šuker

,

Dragan Kovačević

,

rebalans proračuna

,

državni proračun

,

Ingrid Antičević-Marinović

,

Zvonimir Mršić

Hrvatski sabor u ponedjeljak je završio raspravu o rebalansu državnog proračuna. Iako je za pojedinačnu raspravu bilo prijavljeno oko 50 zastupnika, brojni su odustali tako da je sjednica završena oko 20 sati čime je omogućeno da se o rebalansu glasuje u petak na izvanrednoj sjednici.

Zastupnici SDP-a tijekom rasprave nisu štedili Vladu i njen plan rebalansa pa su ustvrdili kako se iz njega ne vidi koji su ciljevi ekonomske politike Vlade te da se rezanjem sredstava obrazovanju udara na najosjetljiviji dio stanovništva.

Zvonimir Mršić je upozorio kako imamo situaciju da se ljudi pitaju da li da uopće idu na godišnji jer ne znaju hoće li, kad se vrate, dobiti plaću, kolika će ona biti i hoće li zadržati radno mjesto. Izrazio je zanimanje za planove Vlade o prosječnim plaćama, a postavio je i pitanje "koliko Vlada ima za cilj očuvati radnih mjesta do kraja godine, koliko će biti otvorenih novih radnih mjesta u Hrvatskoj?"

Ingrid Antičević-Marinović smatra da Vlada udara na nemoćne i najslabije. "Od potrebnih 14 milijardi kuna srezali ste 780 milijuna, a najveći teret tog rezanja ide, pogledajte snažne i odlučne vlasti, na dječja pleća, na školarce kojima se ukidaju besplatni udžbenici i prijevoz. Zaista treba vam čestitati na odlučnosti i hrabrosti", rekla je Antičević-Marinović

Josip Leko drži da se od sadašnje vlade ne može očekivati promjena koncepta ekonomskog razvitka jer je ona, kako je rekao, Vlada kontinuiteta koja zadržala koncept prijašnje Vlade. "Na istoj strukturi u Vladi i u HDZ-u nije moguće promijeniti politiku", smatra Leko koji je dodao da je Vlada, skresavši u kratkom roku u školstvu i obrazovanju preko milijun kuna, odrezala budućnost hrvatskog društva.

"Možda je ovo pravi trenutak, možda je nakon ostavke premijera Sanadera i promjena na čelu Vlade stvorena dovoljna kritična masa u javnosti da Vlada konačno presiječe gordijski čvor i građanima jasno kaže da već godinama živimo iznad svojih mogućnosti i da smo već previše novca posudili od budućih generacija", Dragan Kovačević (HDZ) Iz HDZ-a poručeno kako se već godinama živi iznad mogućnosti

HDZ- ovac Dragan Kovačević je izjavio kako je današnja rasprava dobar prilog izradi idućeg rebalansa kojeg je Vlada najavila za kraj mjeseca, a koji bi trebao dati jasan odgovor fiskalne politike države na aktualnu gospodarsku krizu. On drži da bi bilo kakvo odgađanje bolnih rezova bio dodatan pritisak na gospodarstvo i vjerojatno bi vodilo u novo zaduživanje.

Ministar financija Ivan Šuker u završnom obraćanju je naglasio da je rasprava na trenutke bila žučna te ustvrdio kako "kad nema argumenta padaju teške riječi no, to je dio našeg političkog folklora".

Podsjetio je da je prije pet godina proračun prosvjete bio sedam milijardi kuna, a da je danas 12 milijardi, što je povećanje od 60 posto. "Tada se sve moglo napraviti, a danas ništa. Istina nije crna ni bijela. Ja ipak mislim da je istina negdje u sredini", rekao je.

Za skoro 10 puta povećana su i sredstva HBOR-a, a poduzetnici su kreditirani uz, kako je rakao, povoljne kamate od svega dva do četiri posto. "Stoga ne možemo reći da nema ulaganja u gospodarstvo", naglasio je i zaključio da "svatko ima pravo na svoje mišljenje, međutim brojke su takve kakve jesu", zaključio je Šuker.

Izvor: Hina

13.07.2009. 21:15:16
Novi komentar
nužno
nužno