« Hi-tech
objavljeno prije 5 godina i 3 mjeseca
HAKERAJ

Došlo je do najvećeg curenja osobnih podataka u posljednjih nekoliko godina

Čak 773 milijuna e-mailova, 21 milijun lozinki objavljeno je javno na internetu

Nevjerojatno!
Nevjerojatno! (Arhiva)
Više o

hakeri

,

osobni podaci

,

curenje podataka

Hakeri su došli u posjed baze podataka od 773 milijuna e-mail adresa i 21 milijun lozinki širom svijeta, odnosno gotovo 2,7 milijardi kombinacija e-pošte i zaporki. Nazvana je Collection # 1, i po veličini je druga u povijesti hakiranja nakon Yahoo! skandala iz 2013. godine.

Ovu informaciju objavio je na svojoj web stranici poznati stručnjaka za sigurnost i regionalni direktor tvrtke Microsoft u Australiji - Troy Hunt. Nadalje, link na bazu hakiranih podataka dostupan je u MEGA, popularnom cloud servisu i također na odabranim hakerskim forumima. Štoviše, pristup bazi je posve besplatan.

Prema riječima stručnjaka za sigurnost, razmjer curenja mogo bi biti i nekoliko puta veći, jer je u međuvremenu na drugom hakerskom forumu objavljeno kako je to samo dio baze. Navodno cijela baza ima gotovo 1 TB podataka prikupljeni iz više od 2.000 različitih baza podataka širom svijeta.

Stručnjaci tvrtke Kaspersky Lab, također su komentirali događaj:

Ova ogromna baza podataka prikupljana je dugo vremena. Štoviše, zbirka adresa e-pošte i lozinki može se jednostavno pretvoriti u običan popis, a onda svi napadači trebaju napisati jednostavan program kako bi provjerili jesu li te lozinke relevantne. Posljedice pristupa vašim računima mogu biti u rasponu od krađe identiteta, preko kompromitiranja podataka iz društvenih mreža pa sve do ciljanog otuđenja novca ili broja bankovnih kartica.

Kako provjeriti jesu li vaši podaci u hakerskoj bazi?

Najjednostavniji način je da to učinite pomoću web-lokacije Have I Been Pwned., upisom vaše e-mail adrese. Potom će biti pretražene baze podataka koje su procurile i pokazati vam se izvor curenja.

Ako je vaša e-pošta u zbirci, odmah promijenite lozinku u složeniju. Ali ne samo e-pošte, veći društvenih mreža kao i internetskog bankarstva i internetska plaćanja. Na mrežnoj stranici vam predlažu da to učinite korištenjem generatora lozinki, ali nije uvijet.

Za poboljšanu sigurnost, također je preporučljivo aktivirati značajku dvofaktorske provjere autentičnosti.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

22.01.2019. 09:29:00
Novi komentar
nužno
nužno