« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
NACIONALNA STRATEGIJA

Dosegnut cilj Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu

Od 4.400 korisnika širokopojasnog interneta u 2003., do 623.342 u 2008. godini.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

EU

,

internet

,

broadband

,

širokopojasni pristup internetu

,

širokopojasni priključak

,

The European Bradband Portal

U Hrvatskoj je do 30. rujna 2008. godine dostignut broj od 623.342 širokopojasnih priključaka internetu, od kojih 488.210 putem nepokretnih mreža, a 135.132 putem pokretnih mreža, čime je dostignuta razina gustoće širokopojasnih priključaka internetu od 14,05 posto te tri mjeseca prije zacrtanog roka premašen ključni cilj nacionalne Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu.

Rezultati provedbe Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj do 2008. godine, kao uspješnog primjera dobre prakse, predstavljeni su u najnovijem broju službenog mjesečnog Newslettera Europskog portala za širokopojasni internet u rubrici "Strategije mjeseca".

Također, navodi se i usporedba kako je 2003. godine u Hrvatskoj zabilježeno svega 4.400 korisnika širokopojasnog interneta, odnosno razina gustoće 0,1 posto korisnika u odnosu na broj stanovnika, što ostvarene rezultate čini još značajnijima, ističu iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.

Podsjećaju da je hrvatska Vlada u listopada 2006. godine usvojila Strategiju razvoja širokopojasnog pristupa internetu u Republici Hrvatskoj do 2008. godine s ciljem smanjenja jaza između Hrvatske i zemalja Europske unije u pogledu razine gustoće (penetracije) širokopojasnih priključaka internetu.

U tijeku je izrada nove Strategije razvoja širokopojasnog pristupa internetu kojom će se utvrditi strateški ciljevi za predstojeće razdoblje, napominju iz Središnjeg državnog ureda za e-Hrvatsku.Stoga je postavljen ambiciozan cilj dostizanja razine gustoće od najmanje 12 posto, odnosno najmanje 500.000 širokopojasnih priključaka do kraja 2008. godine, što je već u rujnu premašeno.

Europski portal za širokopojasni internet (The European Bradband Portal) pokrenut je u siječnju 2008. godine na poticaj Europske komisije, a kao izravan rezultat Konferencije o premošćivanju jaza u razvoju širokopojasnog interneta, održane u svibnja 2007. u Bruxellesu.

Riječ je o projektu ukupnog trajanja od 30 mjeseci. Cilj je Europskog portala za širokopojasni internet potaknuti i olakšati razmjenu primjera dobre prakse o razvoju širokopojasnog interneta, posebno u slabije razvijenim i zemljopisno udaljenim područjima.

Mjesečnu publikaciju Portala predstavlja Newsletter koji čitateljima donosi sažetke aktualnih projekata te primjera dobre prakse, intervjue, izvješća i slične informacije vezane za razvoj širokopojasnog interneta u Europi. (hina/metro-portal)

23.02.2009. 21:08:01
Novi komentar
nužno
nužno