« Kultura
objavljeno prije 3 godine i 10 mjeseci
KULTURA

Dora Popić i Lucija Bužančić - Linija

Prezentacija rada u nastajanju rezultat je rezidencijalnog boravka autorica u Cirkobalkana cirkuskom šatru od 13. - 23. lipnja

Linija
Linija (Arhiva)
Više o

Dora Popić

,

Lucija Bužančić

SubScena za kazalište, izvedbene umjetnosti i ostale hibride poziva vas na prezentacija suvremenog cirkuskog rada u nastajanju Linija, autorica Dore Popić i Lucije Bužančić ,u utorak 23.lipnja 2020. U Cirkobalkana cirkuskom šatoru smještenom u dvorištu Pogona Jedinstvo na Trnjanskom nasipu.

Prezentacija rada u nastajanju rezultat je rezidencijalnog boravka autorica u Cirkobalkana cirkuskom šatru od 13. - 23. lipnja.

»LINIJA« je spoj animiranog filma i cirkuske predstave. Linijom započinje sve, i crtež i skica i animacija, linija je i cirkusko uže. Radnju tumači ženski lik i njezina sjena. Simbolika sjene su sve mane, nesigurnosti i loše karakterne osobine sadržane u svakom od nas, koje čine ono ljudsko u nama. Sjena bez svog vlasnika je ništa, isto kao što čovjek bez sjene, bez svoje tamne strane nije potpun.
Reference za ovu ideju su odnos Petra Pana i njegove sjene, i bjesovi iz priče "Kako je Potjeh tražio istinu" Ivane Brlić Mažuranić:
"Sitni, nakazni, guravi, mrljavi, razroki i svakojaki, igrali se oni po rakiti.
Tako oni zviždali, pištali, ciculjigali i lakrdijali.
Bijahu oni luda i bezglava čeljad, koja niti je za koji posao,
niti može kome nauditi, dok ih koji čovjek ne primi k sebi."

Dora Popić i Lucija Bužančić su dvije prijateljice iz djetinjstva. Jedna je oduvijek lijepo crtala, a druga je dosta vremena provodila u gimnastičkoj dvorani.

Lucija je danas autorica animiranih filmova i animatorica, a Dora arhitektica i cirkuska umjetnica. U posljednjih 30 godina jedna o drugoj su naučile štošta, ali i razvile svoj način komunikacije. Ovo je projekt u kojem se zajedno bave jednom umjetničkom temom, izražavajući se svaka kroz svoj medij.

Projekt je zamišljen kao prožimanje poprilično različitih umjetničkih disciplina kroz njihov zajednički jezik.

Rad na predstavi je započeo 2019. i trenutno je u fazi rada na scenariju, testiranja vizualnih mogućnosti i interakcije pokreta sa raznim animacijskim tehnikama. Projekt »LINIJA« bio je odabran i u regionalnoj selekciji Circusnext platform za 2019./2020. 

19.06.2020. 17:16:00
Novi komentar
nužno
nužno