« Život
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
SUSJEDOVA KRAVA

Donosi li novac sreću?

Novac nas zaista može učiniti sretnim – ali samo ako ga imamo više od naših prijatelja i susjeda, pokazalo je nedavno provedeno istraživanje

(Shutterstock (ilustracija))
Više o

sreća

,

Chris Boyce

Život u kući snova, automobil o kojem smo oduvijek sanjali i milijuni u banci ne mogu nas spriječiti da i dalje pokušavamo nadmašiti naše najbolje prijatelje i susjede kada je bogatstvo u pitanju. Ukoliko oni imaju veću kuću, skuplji automobil i više nula na računu u banci - sve što imamo neće nam se činiti dovoljnim.

Psiholozi Chris Boyce i Gordon Brown sa Sveučilišta u Wawicku ispitali su tijekom istraživanja više od 10 tisuća osoba. Postavljali su pitanja o razini njihove sreće i godišnjim prihodima i  rezultati su pokazali da, iako je plaća važna do određene mjere, socijalni status u društvu ipak je najvažniji faktor kad je sreća u pitanju.

„Životni standard je u proteklom desetljeću znantno porastao, i to se odrazilo na sve ljude a ne samo pojedince. Sada možemo imati brži i bolji automobil, ali i naši susjedi i prijatelji također, tako da više ne postoji ta prednost koju smo možda ranije imali u odnosu na ljude u našoj okolini", izjavio je dr. Chris Boyce.

„Ukoliko nemate najveću kuću i najbrži automobil, više nećete toliko biti ispunjeni iako su i kuća i automobil dovoljno veliki, brzi i skupi. Godišnja zarada od milijun eura neće vam toliko značiti ako vaši prijatelji zarađuju dva milijuna", dodao je Boyce.

Posljednja istraživanja takođe su pokazala da suluda trka za dostizanjem standarda osoba iz naše okoline pored negativnih utjecaja zavisti koji se loše odražavaju na naše psihičko zdravlje može loše utjecati i na naše tjelesno zdravlje.

24.03.2010. 09:45:20
Novi komentar
nužno
nužno