« Iza ogledala
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Teorije apokalipse

Donosi li 9. 9. 2009. kraj svijeta?

Neki zloguki proroci predviđaju kraj svijeta na današnji datum, no do sada srećom nisu imali uspjeha.

Kraj svijeta
Više o

apokalipsa

,

katastrofa

,

svijet

,

9.9.2009.

,

kraj

Današnji dan neki su proglasili posljednjim u povijesti ljudske rase. Internet stranice koje se bave okultnim i magijskim prepune su nagađanja što bi se moglo dogoditi 9.9. 2009.

Današnji datum jedan je od najtraženijih pojmova u Googleu. Upozorenja kako bi svijet mogla progutati crna rupa stvorena od velikog CERN-ovog akceleratora ili pokositi virus svinjske gripe samo su jedna od mnogih predivđanja kraja koja se vežu uz 9. rujan.

Danas u 9 sati ujutro ništa se nije dogodilo, premda još uvijek postoje šanse za katastrofu svjetskih razmjera do kraja dana. Biznis se ipak nije dao pokolebati ovim datumom, pa su ga mnoge kompanije iskoristile i za promociju svojih proizvoda.

Danas je objavljena video igra ˝The Beatles˝, a predstavljena je i nova verzija Appleovog iPoda. Novi animirani film ˝9˝, koji se odvija u okruženju post-apokaliptičnog svijeta uskoro će zaigrati u američkim kinima, dok hoteli nude popuste te posebne cijene i aranžmane za vjenčanja koja su planirana za 9.9.2009.

U Britaniji, gdje je 999 broj hitne službe, teoretičari zavjera smatraju kako je baš današnji datum ključan za apokalipsu, unatoč činjenici što je svijet odolio nekim još zlokobnijim datumima, poput 1.1.2000. i 6.6. 2006.

Premda nema ničeg specijalnog u datumima s istim brojkama, neki teoretičari pripisuju bitno značenje današnjem. Kombinirajući Nostradamusova proročanstva, Knjigu otkrivenja i mayanska proročanstva tvrde kako svijet ulazi u kritično razdoblje.

Ipak, znanstvenici otpisuju takve teorije, tvrdeći kako numerologija i posebni datumi nemaju nikakve veze sa stvarnim ishodom događaja. Profesor Chris French, predavač na Sveučilištu u Londonu te urednik magazina ˝Skeptic˝ tvrdi: ˝Numerologija, baš kao i bilo koji drugi oblik gatanja, nema nikakvog utjecaja na događaje osim što ponekad vjera u takve stvari može utjecati na ponašanje osobe koja vjeruje.˝

˝Ako je praznovjerna osoba zabrinuta zbog vožnje na petak 13-ti, vrlo vjerojatno je da će taj strah utjecati na vozačke sposobnosti, percepciju i koncentraciju, čime se povečava rizik od nesreće. Ljudska rasa sklona je traženju i pridavanju značenja stvarima koje su neobične, ali to ne znači da stvari zaista i posjeduju te značajke˝, objašnjava profesor French.

 

09.09.2009. 12:37:01
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Apartmani
    23.01.2010. 12:06
    ocito da ne :D
Novi komentar
nužno
nužno