« Nogomet
objavljeno prije 15 godina i 10 mjeseci

"Donald Trump od Abu Dhabija" u Manchester Cityju

United Group od Manchester Cityja stvara veliki klub

Pairoj Piempongsant i Sulaiman al-Fahim s dresom Manchester Cityja
Pairoj Piempongsant i Sulaiman al-Fahim s dresom Manchester Cityja
Više o

Manchester City

,

Abu Dhabi

,

United Group

,

ADIA

Investicijska kuća United Group iz Abu Dhabija (Ujedinjeni Arapski Emirati) koja je postigla sporazum o preuzimanju engleskog nogometnog prvoligaša Manchester Cityja vrlo je ambiciozno krenula u projekt stvaranja velikog kluba. Chelseaju su ispred nosa preoteli Brazilca Robinha, za čiji su dolazak iz Real Madrida platili 40 milijuna eura.

United Group dio je investicijske skupine ADIA čija se imovina procjenjuje na 615 milijardi eura, odnosno oko 38 hrvatskih državnih proračuna. ADIA je drugi najveći institucionalni investitor na svijetu, iza Japanske banke.

Na čelu United Groupa nalazi se dr. Sulaiman Al-Fahim, poznat i kao "Donald Trump od Abu Dhabija".

Engleski mediji procjenjuju kako će ulazak kapitala iz Ujedinjenih Arapskih Emirata imati sličan učinak kao i kad je ruski tajkun Roman Abramovič preuzeo Chelsea. Abramovič je samo u prvoj godini u Chelseaju potrošio oko 185 milijuna eura.

"Mislim da će situacija biti jako slična. Za ovu sezonu cilj je biti među četiri najbolje momčadi u Engleskoj i tako osigurati Ligu prvaka. Da bismo to ostvarili kupit ćemo što god treba", rekao je Sulaiman Al-Fahim, i dodao: "Naš krajnji cilj je da Manchester City bude najveći klub u Premier ligi".

Bogatstvo Romana Abramoviča procjenjuje se na 13 milijardi eura, što je "sitniš" kada se usporedi sa bogatstvom investicijske skupine ADIA.

Nakon što je prije 40 godina osvojio svoj posjednji naslov engleskog prvaka, Manchester City je bio stalno u sjeni svojih gradskih rivala Manchester Uniteda. I dok su "crveni vragovi" pobjednički marširali Engleskom i Europom, navijači "nebesko plavih" svojim su ljubimcima pjevali sentimentalnu pjesmu "Blue Moon". No, fanovi Cityja nadaju se da je sada tome došao kraj.

Amalizirajući stanje u engleskom nogometu, moglo bi se reći da se novac "lijepi" na plavu boju - Chelsea i Manchester City. (HINA)

03.09.2008. 14:06:56
Novi komentar
nužno
nužno