« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
HNB odbio sve ponude

Domaće banke pokušale državi prodati eure

Na aukciji HNB-a država je ponudila bankama domaću valutu, no banke su svoje eure htjele prodati preskupo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

tečaj

,

kupovina deviza

,

aukcija HNB-a

,

prodaja kune

,

domaće banke

Hrvatska narodna banka danas je na deviznoj aukciji ponudile bankama mogućnost pribavljanja kuna prodajom deviza, ali je odbila sve njihove ponude, u ukupnom iznosu nešto većem od 93 milijuna eura po, od banaka traženom, prosječnom tečaju od 7,172079 kuna za jedan euro.

Imajući u vidu transakcije koje se slijedećih nekoliko dana odvijaju povezano s vlasničkim promjenama u Ini, HNB je danas provela aukciju na deviznom tržištu, ponudivši bankama mogućnost pribavljanja potrebnih kuna prodajom deviza.

Banke su ponudile na prodaju 93,2 milijuna eura, po prosječnom tečaju od 7,172079 kuna za jedan euro. Sve ponude su odbijene, priopćeno je iz hrvatske središnje banke.

Banke htjele 'ušićariti' 

Razlog odbijanja nije službeno priopćen, no, po svemu sudeći riječ je o visini tečaja po kojem su banke ponudile na prodaju eure, a koji je viši nego što se kretao u zadnje vrijeme i po kojem su banke međusobno trgovale.

Tako je na današnjoj tečajnoj listi HNB-a kupovni tečaj eura, koji odražava trgovinu između samih banaka, 7,122768 kuna, a srednji tečaj 7,144201 kuna za jedan euro.

Kako je teško naći opravdanje za tako naglu promjenu tečaja (koji su tražile banke), čini se da su banke htjele u "gužvi" nešto zaraditi, što u HNB-u očito ne prolazi.

Prevelike oscilacije tečaja, kada za njih nema realnog opravdanja, HNB-u nisu prihvatljive. Tim više što je hrvatskoj središnjoj banci i dalje najznačajniji cilj smirivanje inflacije i u tom kontekstu stabilnost tečaja.

HNB je prošlotjednom odlukom svog Savjeta o ukidanju granične obvezne pričuve osigurala bankama dodatnu likvidnost.

Odluka o ukidanju granične obvezne pričuve stupila je na snagu objavom u Narodnim novinama (11. listopada), a prema njoj HNB je poslovnim bankama vratila na raspolaganje približno 355 milijuna eura i 129 milijuna dolara kako bi im osigurala dodatnu deviznu likvidnost i nesmetano ispunjavanje obveza prema svim klijentima. (hina/metro-portal)

14.10.2008. 15:01:22
Novi komentar
nužno
nužno