« Biznis
objavljeno prije 10 godina
REKORDNO NISKO

Dolar potonuo na najnižu razinu u proteklih 15 mjeseci

Dok je u Europi recesija službeno završila u petak, SAD se još bori s najavama sporog gospodarskog oporavka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

pad dolara

,

valute

,

kamatne stope

Američka je valuta i prošloga tjedna na svjetskim tržištima bila pod pritiskom zbog najava da će kamatne stope u SAD-u još neko vrijeme ostati rekordno niske, pa je njezina vrijednost pala na najnižu razinu u 15 mjeseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje njegovu vrijednost u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, zaronio je prošloga tjedna na najnižu razinu u posljednjih 15 mjeseci, duboko ispod 75 bodova. To je već četvrti pad dolara u posljednjih pet tjedana.

Pritom je američka valuta prema europskoj oslabila za 0,37 posto, pa je tečaj eura dosegnuo 1,4901 dolar. Polovicom tjedna cijena eura primaknula se i do 1,5060 dolara, najviše razine u ovoj godini.

Dolar je oslabio i prema japanskoj valuti, za 0,25 posto, pa mu je cijena pala na 89,63 jena. Europska je valuta, pak, ojačala prema japanskoj. Cijena eura porasla je za 0,23 posto, na 133,73 jena.

Dolar je bio pod pritiskom od samog početka prošloga tjedna jer je nekoliko dužnosnika američke središnje banke poručilo da će oporavak gospodarstva biti spor, što znači da će se ključne kamatne stope još neko vrijeme zadržati na najnižim razinama u povijesti - između nula i 0,25 posto.

Niske kamate i obećanja čelnika najvećih zemalja svijeta da će i dalje različitim mjerama poticati gospodarstva naveli su ulagače na rizičnija ulaganja kao što su dionice i imovina u eurozoni, gdje su kamate više. To je pogodovalo europskoj valuti.

Tim više što je u petak službeno završena najdublja recesija u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Naime, podaci Eurostata pokazali su da se EU pridružila Japanu i SAD-u u oporavku, zabilježivši pozitivne stope rasta u trećem tromjesečju. Gospodarstvo eurozone u tom je kvartalu poraslo 0,4 posto, a u EU27 0,2 posto u odnosu na prethodno tromjesečje.

"Rast eurozone od 0,4 posto nešto je slabiji od očekivanog, ali potvrđuje da je ta regija u trećem tromjesečju iskoračila iz recesije", kaže Jane Foley, analitičarka u tvrtki Forex.com.

Tom je rezultatu pridonio 0,7-postotni rast njemačkog gospodarstva, najvećeg u EU, te 0,3-postotni rast francuskog BDP-a.

U drugom je tromjesečju eurozona zabilježila 0,2-postotni pad gospodarskih aktivnosti, nakon rekordnog pada BDP-a od 2,5 posto u prva tri mjeseca ove godine.

"Poruka je da je oporavak započeo, ali da će biti umjeren i postupan jer će domaća potražnja ostati suzdržana", ocjenjuje Nick Kounis, ekonomist iz tvrtke Fortis. (hina/metro-portal)

15.11.2009. 17:07:23
Novi komentar
nužno
nužno