« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 5 mjeseci
NEGATIVNO OZRAČJE NA TRŽIŠTU

Dolar ojačao, ulagači traže utočište za kapital

Analitičari ističu da ulagači nisu raspoloženi za rizike.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

dionice

,

dolar

,

euro

,

gospodarski poticaji SAD-a

,

globalna tržišta

,

financijski sektor

Pad globalnih tržišta dionica zbog zabrinutosti u vezi s američkim planom poticaja za gospodarstvo i za spas financijskog sektora dao je u četvrtak poticaja rastu dolara prema euru, budući da su ulagači odlučili u američkoj valuti potražiti utočište u nesigurnim vremenima.

Dolar je prema euru do podneva ojačao 0,3 posto, na 1,2871 eura, dok je prema jenu bio u minusu 0,3 posto, te se njime trgovalo po 90,18 jena. Euro je također oslabio prema japanskoj valuti, za 0,5 posto, kliznuvši na 116,04 jena.

Analitičari ističu da je apetit ulagača za poduzimanjem rizika i dalje umanjen, uz nastavljenu nervozu oko ishoda američkog plana spašavanja financijskog sektora.

Euro se pak našao pod dodatnim pritiskom, nakon izvješća koje je pokazalo rekordni pad industrijske proizvodnje u eurozoni u prosincu, što pridodaje argumentima u prilog očekivanjima da će Europska središnja banka nakon ovomjesečnog predaha sniziti ključne kamatne stope.

Pritiske na euro generirala je i ECB-ova snižena prognoza o inflaciji u zoni primjene jedinstvene europske valute u 2010., na 1,6 posto, s ranijih 2,0 posto, kao i naniže revidirana prognoza rasta BDP-a u toj godini, na 0,6 posto, s ranijih 1,4 posto.

"Tržištem hara općenito negativno ozračje", ocjenjuje raspoloženje na tržištu Paul Robson, valutni strateg iz Royal Bank of Scotland u Londonu.

Nasuprot tome, dolar je crpio potporu iz najnovijeg izvješća američkog ministarstva trgovine, koje je pokazalo neočekivan 1-postotni rast prometa u maloprodaji u siječnju, nakon šestomjesečnog razdoblja pada tog pokazatelja. (hina/metro-portal)

12.02.2009. 23:49:50
Novi komentar
nužno
nužno