« Biznis
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Dolar na rekordno niskoj razini

Američka valuta pala je na najnižu vrijednost ikad zabilježenu prema euru

Učestalo rezanje kamatnih stopa znatno je oslabilo dolar
Učestalo rezanje kamatnih stopa znatno je oslabilo dolar (Arhiva)
Više o

dolar

Prošloga tjedna dolar je pao na novu rekordno nisku vrijednost prema euru  i ostalim najvažnijim svjetskim valutama.

Povijesni rekord

Tečaj eura u petak je zaključio trgovanje na 1,5211 dolara, ojačavši na tjednoj razini za 2,6 posto. Tijekom dana dosegnuo je i 1,5239 dolara, što je bila nova najviša ikad zabilježena razina. Po prvi puta od 1999. godine, kada je uvedena europska valuta, probijena je psihološka granica od 1,5 dolara za jedan euro.

I bez novog rekorda, euro prema dolaru već tri tjedna drži rekordne vrijednosti, a analitičari predviđaju da će tako biti sve do kraja ovog mjeseca. Iako je procjena rasta gospodarstava eurozone ponešto umanjena u odnosu na prije očekivanu, Europa ipak nije ozbiljnije pogođena posljedicama krize hipotekarnih kredita, a Europska središnja banka i dalje zadržava istu razinu kamatnih stopa od 4 posto.

Sjedinjene Države se, s druge strane, nalaze u sve izvjesnijem stanju recesije, a američka središnja banka Fed već je nekoliko puta smanjivala kreditne stope i nema naznaka da s tom praksom neće nastaviti i dalje.

Probijena granicaOd uvođenja 1999. godine, euro je po prvi puta prešao psihološku granicu od 1,5 dolara, a čini se da će europska valuta i dalje jačati.

I indeks povjerenja potrošača u SAD-u je na niskim granama, pa je tako prošloga tjedna objavljeno da je razina povjerenja potrošača najniža u posljednjih 16 godina.

Predsjednik Federalnih rezervi Ben Bernanke u četvrtak je rekao kako se ne može govoriti o stagflaciji poput one u 70-tima, ali je sigurno da će inflacija zakomplicirati napore za oporavak američkog gospodarstva. Prošlog je tjedna američka središnja banka umanjila i predviđanja rasta gospodarstva na 1,3 do 2 posto u ovoj godini.

Neizvjesnost

Teško je predvidjeti do koje vrijednosti bi dolar idućih mjeseci mogao pasti, no analitičari su uvjereni da je daljnji pad američke valute u idućim mjesecima izvjestan. Razlog što je tome tako leži u činjenici da je inflacija još uvijek u drugom planu američke gospodarske politike, dok primarni fokus ostaje na rastu. (METRO) 

02.03.2008. 23:53:56
Novi komentar
nužno
nužno